Без никакво съмнение най-обсъжданото попълнение на Фиорентина това лято – Франк Рибери очаквано се радваше на сериозно внимание при официалното си представяне като футболист на „виолетовите”. 36-годишният футболист доста ясно обясни какви са били мотивите му да избере проекта на флорентинци и заради него да откаже далеч по-примамливи във финансово естество предложения.

36-годишният ветеран, който напусна Байерн Мюнхен след 12 бляскави сезона с екипа на баварците, парафира за 24 месеца с Фиорентина. „Искам да благодаря на моите агенти и директорите на клуба. Говорихме много и постигнахме споразумение, което ме прави много щастлив”, заяви световният шампион при първия си брифинг.

„Видях в шефовете толкова много мотивация и доверие в мен. Моята жена също беше решаващ фактор за този избор, защото семейството е от фундаментално значение за мен.”

„Дойдох тук, за да помогна на моя отбор, която сега е Фиорентина. Не съм тук, за да бъда съперник на Кристиано Роналдо. Серия А е страхотна надпревара с множество отлични играчи. Интер също купуваше добре на пазара, както и Ювентус.”

„Това, което ценя най-високо, е, че хората тук обичат футбола и живеят за него. Това е невероятно усещане и искам да се наслаждавам на терена.”

„Футболът е моят живот. Той е причината да остана в Европа и имах късмет да открия Фиорентина. Надявам се да продължа да играя до 40, точно като Франческо Тоти.”

„Много силно мотивиран съм и в мен все още има глад да играя футбол. Подписах за 2 години, така че да мога да бъда решаващ на терена и да помогна на младите да узреят.”

„Също така искам да донеса нещо ново в един клуб, който има много амбиции. Желаем да завършим в топ 5 или дори топ 3 на Серия А през този сезон. Има много отбори, които всяка година се борят за място в Шампионската лига.”

„Очевидно посрещането ми беше изключително и ми напомня за Марсилия по начина, по който хората преживяват футбола. „Артемио Франки” беше пълен тази вечер и това ме кара единствено да давам още повече за тези цветове.”

„Имах оферти от Франция, а живея далеч от дома вече доста време, но исках ново изживяване. Хареса ми манталитета във Флоренция, а градът е красив. Лука Тони (с когото играха заедно в Байерн и който също е носил екипа на Фиорентина – б.р.) ми е като брат, а Себастиан Фрай (също бивш играч на клуба – б.р.) ми каза, че ще се забавлявам много тук.”

„Мисля си отново за 2006 година, когато играех със Зинедин Зидан, Патрик Виейра и Давид Трезеге, които ме научиха на толкова много. Искам да сторя същото за младите играчи сега, но те винаги трябва да се усещат гладни. В наши дни се виждат много младоци, които си мислят, че след 3 мача вече знаят всичко. Така не се прави. Спечелих всичко в моята кариера, защото се трудех усърдно всеки изминал ден”, добави Рибери.