Все повече и повече азиатски първенства като тези на Китай и Япония започнаха да се утвърждават като оазиси за футболисти от световна класа, които стремително вървят към края на кариерите си. В последните години специално Китай се постара да напомпа мускули и с привличането на играчи, които съвсем не попадат в тази графа, дори напротив. В разцвета на силите си натам заминаха класни изпълнители като Яник Ферейра-Караско, Алекс Тейшейра, Оскар и много, много други.

Истината е, че първи в тази част от земното кълбо вратичката за подобни сделки отвориха австралийците. В местното първенство и до ден днешен фигурира възможността на клубовете да реализират т. нар. „марково попълнение“, където не само футболните качества и минали успехи са от значение, а най-важно е да се издържи маркетинговата проверка, която е задължително условие и се извършва от местната федерация.

Ако се върнем само петнадесетина години назад, ще видим, че малко или много моделът беше различен. Пазарите в Азия и Океания бяха насочени към това да се пласират играчи в Европа. Можете ли да си припомните някои от тези герои? Ако изпитвате трудности, подбрахме 10-те най-скъпи футболисти за всички времена, произлизащи от този край на планетата.