Летният трансферен прозорец наближава и европейските отбори започват да кроят своите планове за откриването на най-подходящите футболисти за стартовите им 11.

Едни от най-интригуващите играчи, които попадат в полезрението на треньорите, са именно свободните агенти. Освен с качествата си, футболистите, които са останали без тим през лятото, са привлекателни и с това, че са и изключително изгодни. Клубовете разчитат на свободните агенти, за да спестят милиони от траснферните суми.

Малко преди старта на летния прозорец, американското издание Bleacher Report публикува класация от топ 20 на най-желаните свободни агенти, чиито договори изтичат най-късно до края на юни 2017 година.

20. Беноа Тремулинас, Севиля

За последно Тремулинас се появи на терена през май 2016 година на полуфиналния мач от Лига Европа срещу Шахтьор Донецк, когато получи контузия на коляното. Добрата новина е, че почти година по-късно, той ще бъде в оптимална форма, а лошата, че най-вероятно ще остане без отбор. Може би обаче, не за дълго.

19. Бакари Саня, Манчестър Сити

Саня е на 34 години, но все още се представя добре на терена. Френският защитник има отлични качества в отбрана и може да пасне на почти всеки един тим.

18. Джими Бриан,  Гингам

Нападателят на френския тим Гингам Джими Бриан впечатлява в един от най-добрите си сезони. 31-годишният футболист е вкарал 8 попадения в 39 мача с фланелката на Гингам.

17. Ерик Максим Чупо-Мотинг, Шалке 04

Чупо-Мотинг е много качествен нападател и е на 28 години. Камеруският национал пристигна в Шалке 04 на 5 юли 2014 година от Майнц 05. Той се е разписал обаче едва 22 пъти с фланелката на “миньорите” в цели 106 мача.

16. Оскар Трехо, Тулуза

Оскар Трехо се справя добре в дефанзивен план , но също така 28-годишният футболист впечатлява с изпълненията си в атака. Записал е най-много асистенции за тима си във френската Лига 1.

15. Хесус Навас, Манчестър Сити

Навас не попада често в сметките на Хосеп Гуардиола и затова е въжможно да напусне "гражданите" през лятото. През настоящия сезон е записал 25 мача. 

14.Валентин Ейсерик, Ница

Ейсерик не успя да се наложи в титулярния състав на френския Ница и през миналия сезон игра под наем в Сент Етиен, където записа 5 попадения в 30 мача.

13. Пабло Сабалета, Манчестър Сити

Аржентинският защитник, който прекара 10 сезона на “Етихад”, също не може да намери място в стартовите 11 на “гражданите” и от лятото най-вероятно ще трябва да си търси нов отбор.

12. Дарио Сърна, Шахтьор Донецк

Дали времето на Сърна в Шахтьор Донецк е приключило, ще разберем до края на юни. 34-годишният централен защитник прекара цели 14 години в украинския тим, записвайки на сметката си 49 гола в 513 мача. През януари той отхвърли офертата на Барселона, за да остане лоялен към отбора си, но контрактът му изтича и не е сигурно, че ще бъде подновен.

11. Гонсало Родригес, Фиорентина

Родригес е основна фигура в състава на Фиорентина от пет сезона насам. Въпреки че е на 33 години, аржентинецът би бил изключително полезен за всеки тим.

10. Гаел Клиши, Манчестър Сити

Контрактът на Клиши изтича през лятото и изглежда, че Пеп Гуардиола няма да разчита на него през следващата кампания. Испанският специалист прави много ротации и промени именно в бековете, явно недоволен от представянето им на терена. Факт е, че на французина му е трудно да се адаптира към сложната система на мениджъра на “гражданите”. 

9. Фернандо Торес, Атлетико Мадрид

Фернандо Торес е основна фигура в тима на “дюшекчиите”, въпреки това договорът му изтича през лятото и в медиите се появиха множество слухове за неговото напускане. 33-годишният нападател се е разписал едва 7 пъти в 34 мача през настоящия сезон.

8. Пепе, Реал Мадрид

Възможно е централният защитник на мадридчани да поеме в друга посока, след като през тази година той навърши 34 години. Португалецът е част от тима на “белите” от 2007 година насам, записвайки 334 мача.

7. Яя Туре, Манчестър Сити

Туре навършва 34 години през следващия месец. Въпреки това котдивоарецът все още в добра форма, но също се очаква да напусне “Етихад” през лятото. Туре е част от тима на “гражданите” от 2010 година и е записал 81 гола в 289 мача.

6. Даниеле Де Роси, Рома

Бъдещето на легендата на Рома Даниеле Де Роси остава неясно. Според Football-Italia от клуба са му предложили договор за една година, но неговото желание е той да бъде поне за две. 33-годишният полузащитник прекарва цялата си футболна кариера в тима на “вълците”. До момента има на сметката си общо 554 мача и 55 гола.

5. Икер Касияс, Порто

Бившият вратар на Реал Мадрид пристигна в португалския тим през 2015 година. От тогава той е неизменна част от титулярния състав и изиграл общо 75 мача. Испанецът е на 35 години, но все се представя на доста добро ниво.

4. Рашид Гезал, Лион

Алжирският футболист е само на 24 години и до момента е играл единствено за тима на Лион. Гезал е един от обещаващите таланти и според “Сън” Арсенал и Евертън вече са му хвърлили мерник. 

3. Марио Балотели, Ница

Италианският нападател отново ще трябва да си търси нов дом, тъй като 1-годишният му договор с Ница вече изтича. Балотели записа 15 гола в 24 мача през настоящия сезон.

2. Сеад Колашинац, Шалке 04

23-годишният бранител впечатлява с изявите си терена, поради което е силно желан от много английски тимове, сред които Арсенал, Манчестър Сити, Челси и Ливърпул.

1. Златан Ибрахимович, Манчестър Юнайтед

Шведският нападател все още не е оповестил дали смята да напусне “червените дяволи” през лятото. Ибрахимович е твърд титуляр сред избраниците на мениджъра Жозе Моуриньо, като се е разписал общо 28 пъти в 44 мача.