Манчестър Сити привлече централния защитник на Евертън Джон Стоунс срещу 47,5 милиона паунда, потвърдиха "гражданите" на официалния си сайт.

Сумата по трансфера може да нарасне до 50 милиона с определени бонуси, като Стоунс се превръща в най-скъпия бранител в историята на английския футбол.

Така той стана вторият най-скъп защитник в историята след бразилеца Давид Луис, за когото Пари Сен Жермен плати 50 милиона лири на Челси през лятото на 2014 година.

22-годишният футболист подписа шестгодишен договор с Манчестър Сити.

Той се превърна в осмото ново попълнение на мениджъра Хосеп Гуардиола.

"Изключително щастлив съм да подпиша със Сити и нямам търпение да започна следващия етап от кариерата си. Това е амбициозен с клуб със страхотен мениджър. Знам, че ще ми е трудно да се преборя за титулярно място, но аз съм решен да стигна максималния си потенциал и да помогна на тима да постигне целите си. Изкарах невероятен период в Евертън и желая всичко най-добро на клуба и феновете", сподели Стоунс.

Сити вече картотекира Стоунс в УЕФА за срещите от плейофите на Шампионската лига срещу Стяуа на 16 и 24 август. Той е заявен в състава с номер 24.

Защитникът има 10 мача в националния отбор на Англия. Той беше в тима на финалите на Европейското първенство през лятото във Франция, но не записа нито една игрова минута.

Стоунс има 95 мача за „карамелите“, за които игра през последните три сезон, като е отбелязал само един гол. Бившият клуб на бранителя – Барнзли ще получи между 7 и 9 милиона паунда от трансфера на играча в Манчестър Сити.

През миналото лято Евертън отхвърли оферта от 40 милиона паунда от Челси за Стоунс.

Манчестър Сити започва сезона в Премиършип с домакинство срещу Съндърланд в събота.