Изпълнителният комитет на УЕФА се съгласи с препоръката на  Медицинската комисия на централата и утвърди въвеждането на  биологичен паспорт на футболиста в рамките на антидопинговата  програма на организацията.

Нововъведението ще влезе в сила за Шампионската лига от  сезон 2015/2016. Въпросът беше коментиран и от председателя на  Медицинската комисия, белгийският лекар Мишел Д'Хооге.

"Процедурата на допинг-контрола е основана на откриването на забранени средства. Но този механизъм, който ние използваме,  далеч не всеки път е ефективен. Обичайните средства, с които се правят тестовете, невинаги могат да помогнат за откриването на препарати, използвани в малки количества или пък на определени  периоди от време", обясни д-р Д'Хооге.

"При помощта на биологичния паспорт ще бъдат откривани и  такива субстанции, които няма как да бъдат намирани в пробите  при обичайните тестове. Световната антидопингова агенция (УАДА)  смята биологичния паспорт за едно достатъчно надеждно средство  за информация. Въвеждането на този паспорт ще демонстрира на  света, че УЕФА е в първите редици на борбата срещу употреба на  допинг", каза още д-р Д'Хооге.

Той уточни, че стероидният модул  на биологичния паспорт съществено повишава ефективността при  анализа на урината и открива и най-бледите и елементарни  частици./БТА