Върховният съд на Швейцария отмени решението на Арбитражния спортен съд в Лозана, според което срещата между Металист Харков и Карпати Лвов, завършила при разгромното 4:0 и играна на 19 април 2008 година, е "била уредена", съобщават от Металист на официалния си сайт.

"Това решение на Върховния съд на Швейцария означава, че решението, взето от КАС на 2 август, губи сила, заради обжалването от страна на Металист. Така, УЕФА няма основания да вади Металист от плейофите на Шампионската лига. УЕФА трябва да промени решението си, в най-малкия случай да го отмени. Ние внесохме жалба в УЕФА и Спортния съд и ги информирахме за решението на Върховния съд, така че сме в очакване на бързо решение", заяви главният юрист на украинския тим Маркиян Ключковски. "Ние ще поискаме от Върховния съд на Швейцария да обърне изцяло решението на КАС. Паралелно с това, ние ще работим по въпроса с отмяната на решението на УЕФА от страна на Спортния съд в Лозана", каза още Ключковски.

Специална комисия на УЕФА, в която влизат петима членове на Изпълкома на централата, взе решение по-рано през тази седмица гръцкият ПАОК да замени Металист Харков в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига срещу тима на Шалке 04.

Украинският тим бе изваден от тазгодишното издание на Шампионската лига след приключването на дисциплинарната процедура срещу клуба от страна на УЕФА. Апелативната комисия на централата разгледа внимателно документите по случая и реши да дисквалифицира украинците от турнирите на УЕФА за сезон 2013/2014 година. Клубът на Металист, който завърши на второ място в украинското първенство, бе обвинен в манипулирането на резултата в двубой срещу Карпати, завършил при разгромното 4:0 и игран на 19 април 2008 година.

Украинският отбор трябваше да премери сили с Шалке 04 в плейофите за влизане в груповата фаза на Шампионската лига. ПАОК, в крайна сметка, ще играе с "кралско-сините" в плейофите, а по този начин Макаби Тел Авив се класира директно за групите на Лига Европа. Самият гръцки тим, който бе елиминиран от украинците в третия предварителен кръг на Шампионската лига, ще гостува първо в Германия на Шалке 04 на 21 август. ПАОК трябваше да мери сили с Макаби за място в групите на втория по сила европейски клубен турнир, но отборът от Тел Авив влиза направо в груповата фаза на Лига Европа.

Решението на УЕФА е окончателно, но Металист се възползва от възможността да го обжалва пред Арбитражния спортен съд в Лозана и да внесе паралелно документите по случая и във Върховния съд на Швейцария. /БГНЕС