Шахтьор излезе едноличен лидер в група Е на Шампионската лига, след победа с 2:1 срещу Челси в истинска битка на „Донбас Арена“. Ювентус продължава да е голямата издънка от грандовете, като в трети пореден двубой не може да регистрира победа, и стигна само до трети хикс – 1:1 – при гостуването си на Нордселанд в Копенхаген.

Шахтьор е със седем точки, Челси има четири, Юве – три, а Нордселанд с една в група Е.

В Донецк Шахтьор попиля Челси през първото полувреме, и само Петър Чех на вратата на гостите попречи да се стигне до солидна разлика още преди почивката. Чешкият страж на „сините“ извади четири невероятни положения, след уникални грешки на отбраната пред себе си.

Резултатът бе открит още преди да са изтекли 180 секунди от играта, при това след изпълнение на тъч. Топката достигна до Луис Адриано в наказателното поле, неговият шут се отклони от ръката на Джон Тери, след което попадна в Алекс Тейшейра, който бе непокрит и стреля по диагонала от десетина метра, в далечния ъгъл на Чех за 1:0.

Челси загуби и един от основните си футболисти само четвърт час след началото на сблъсъка, след като Франк Лампард получи травма, не успя да продължи, и бе заменен в 18-та минута от Еден Азар. Лондончани опитаха на няколко пъти да влязат в наказателното поле на Шахтьор, но изпитваха огромни трудности при последващите контраатаки на домакините.

В края на първото полувреме „сините“ направо се затвориха, в опита си да избегнат ново попадение, поне до почивката.

Вместо да се подобрят нещата за Челси през второто полувреме, нещата отидоха още по на зле за Роберто Ди Матео и момчетата му. В 52-та минута Азар не успя да изнесе една топка, и докато претендираше за нарушение, Фернандиньо светкавично напредна с дрибъл, и заби кълбото във вратата на Петър Чех, за кеф на целия стадион в Донецк.

Челси така и не успя да осъществи някакъв масиран натиск в последствие, и едва в 88-та минута реализира почетен гол. В неговата основа бе Бранислав Иванович, пробил в пеналта отдясно по атаката на „сините“, центрирането му бе пропуснато от Азар, за да достигне до оставения съвсем сам Оскар, който от пет-шест метра вече имаше лесната задача да прати топката в мрежата.

Това бе и всичко на „Донбас Арена“, а Шахтьор изпълни заканите на своя треньор Мирча Луческу, да впечатли сериозно Челси, така че Роман Абрамович да поиска всички футболисти на украинския тим в своя английски състав.

ВИДЕО: Шахтьор попиля Челси, Юве продължава без победа

източник: Reuters

Шокиращо представяне имаше и за Ювентус в Копенхаген, където „Старата госпожа“ успя да отбележи гол чак в 81-та минута, при това, за да изравни на Нордселанд за 1:1 накрая.

Съвсем не изненадващо, Юве държеше инициативата и имаше повече от три пъти повече голови положения пред вратата на домакините.

Въпреки това Нордселанд откри в 50-та минута, когато Микел Бекман изпълни отлично пряк свободен удар. Така „бианконерите“ се озоваха в позната позиция – във всичките си мачове дотук в група Е, Юве изоставаше в резултата. Обсадата през цялото второ полувреме, пред вратата на Йеспер Хансен, даде резултат чак в 81-та минута. Влезлият като резерва Мирко Вучинич се нуждаеше от 12 минути, за да изравни, след като засече от воле центрирането на Маурисио Исла от дясно.

Ювентус продължи да търси до последно и трите точки, но накрая отново трябваше да си тръгне с полупразни ръце, след 1:1, и само точка, взета от аутсайдера Нордселанд, за когото това бе първи мач в групата без поражение.

В следващите мачове от група Е Челси приема Шахтьор в Лондон, а Нордселанд ще гостува на Ювентус в Торино.