Шахтьор Донецк се наложи с 3:2 над Рома в един от осминафиналните двубои от Шампионската лига. Противно на първоначалните твърдения за лесния жребий, изтеглен от италианския тим, украинският им съперник наказа всички грешки и успя да реализира цели три попадения на чужд терен и се прибира у дома с огромно предимство преди реванша.

Срещата на „Олимпико” бе доста нервна, особено от страна на Рома, като домакините бяха лишени и от всякакъв късмет. „Вълците” вече са в серия от три поредни загуби, две в първенството и една в Европа. Клаудио Раниери не можеше да използва и някои основни играчи като Жулио Сержо, Давид Пизаро и Адриано, а наставникът реши да остави резерва и Марко Бориело.

Рома откри резултата в 28-та минута, когато Родриго Тадей центрира отляво към далечната греда, и там Симоне Перота засече с глава, а Разван Рац реагира по възможно най-лошия начин и вместо да изчисти от гол линията прати топката във вратата си. Голът бе записан на сметката на Перота, макар и на практика да бе автогол.

Още в следващата атака обаче, Шахтьор съумя да изравни. Жадсон стреля извън наказателното поле, но след два рикошета, топката излъга Дони и влетя в мрежата му.

Нещата придобиха съвсем различен характер в 36-та минута, когато Дъглас Коща със страхотен шут от 15 метра не остави никакъв шанс на вратаря на Рома и направи 1:2.

Домакините натиснаха до края на полувремето, но точно това бе използвано от Шахтьор, и украинският отбор наниза и съкрушително трето попадение в 41-та минута. Римската защита понесе вината за гола, след като Рийзе остави Коща да овладее топката и да намери непокрития Луиш Адриано, който от десетина метра не сгреши.

Очаквано, Рома продължи да пресира съперника си след почивката, и в 61-та минута Жереми Менес успя да върне един гол с техничен удар.

Шахтьор обаче се отбраняваше много правилно, и опитваше всички възможности да задържа топката. Гостите имаха и няколко възможности дори да увеличат аванса си, като Дони едва отрази един удар на Луиш Адриано в средата на полувремето. Украинците също имаха шанс при ситуация пред тяхната врата, когато Андрий Пятов изчисти топката от краката на Даниеле Де Роси на метри от гол линията. Тоти, Кастелини и Бориело също имаха своите положения, но в края и силите на домакините се поизчерпаха, и „вълците” не успяха да преодолеят опълчението на тима от Донецк.

Реваншът между Шахтьор и Рома е на 8 март на „Донбас Арена”.