Шахтьор Донецк продължава със страхотните си изяви и за втори пореден път победи Рома на осминафинал в Шампионската лига. След като в първата среща в Рим се наложиха с 3:2, украинците надделяха и на реванша у дома с 3:0, за да продължат историческото си представяне в най-силния европейски клубен турнир.

До тази година Шахтьор не бе достигал фазата на елиминациите в Шампионската лига, а този сезон вече достигна до четвъртфинал. При това, тимът от Донецк е първият четвъртфиналист, излъчен за сезон 2010/11.

Момчетата на Мирча Луческу вече направиха за смях Рома веднъж, а явно и днес римляните мислеха повече за неделното дерби с Лацио, отколкото за реванша. Капитанът на „вълците” Франческо Тоти дори остана на резервната скамейка.

Чехът Томаш Хубшман откри резултата в 18-та минута след асистенция на Вилиан. Самият бразилец Вилиан направи 2:0 точно 40 минути по-късно, а резервата Едуардо се разписа в 87-та, за да оформи крайния класически резултат.

Преди това обаче Марко Бориело направи падението на Рома огромно в 28-та минута, когато италианците получиха право да изпълнят дузпа, за нарушение на Михтарян. Бориело обаче не се справи изобщо с изпълнението, и прати топката в ръцете на вратаря Пятов. За да добави към кошмара, Филип Мексес си изпроси два жълти картона само за първите 41 минути и бе принуден да напусне още преди почивката.

Реферът Хауърд Уеб спаси Рома от още по-голям позор, след като за втори пореден двубой Даниеле Де Роси блесна с грубиянска постъпка. Английският арбитър не изгони Де Роси, който явно удари с лакът в лицето Дарио Сърна, и вместо това вдигна жълт картон за потърпевшия.

Алеандро Роси и Матео Бриги не промениха с нищо ситуацията на терена след появата си като резерви, и вместо това именно в началото на второто полувреме Шахтьор нанесе решителния си удар, като отбеляза и второто попадение чрез Вилиан в 58-та минута.

Третият, вече финален пирон в ковчега на Рома заби Едуардо три минути преди края на двубоя.

Така с половин час до края на осминафиналната среща-реванш, Шахтьор вече си бе решил класирането напред, написвайки поредна страница в прогреса си, заради което бе отличен и специално през 2011 от Международната федерация по футболна история и статистика.
szólj hozzá: Shak 1-0 Rom
szólj hozzá: Sha 2-0 Rom
szólj hozzá: Shak 3-0 Rom