Порто отпадна от Шампионската лига, след като в последния си мач от груповата фаза завърши наравно 0:0 срещу Зенит. Португалският гранд се нуждаеше от победа, за да се класира за 1/8-финалите на турнира, но не намери път към вратата на Вячеслав Малафеев и ще трябва да играе напролет в Лига Европа, където ще може да защити титлата си. Със спечелената точка пък Зенит продължава напред в турнира заедно с предсрочно класиралия се АПОЕЛ Никозия. В последния си мач, който бе без никакво значение, кипърците загубиха с 0:2 от Шахтьор Донецк, който остана на последно място.

На „Ещадио до Драгао“ Порто напълно надигра Зенит, като почти през целия мач футбол се играеше само в полето на Зенит. За това свидетелстват и ударите към двете врати – 25 за Порто срещу едва 3 за руския гранд. Страхотен мач за Зенит обаче направи вратарят Вячеслав Малафеев, който с изявите си тотално отчая играчите на Порто и почти сам донесе скъпоценната точка за своя отбор.

В Кипър и двата отбора не играеха за нищо, но Шахтьор все пак успя да запише първата си победа през сезона в Шампионската лига, с която се сбогува с турнира.

В 62-а минута след комбинация между Вилиан и Вячеслав Шевчук, топката стигна до Луис Адриано, който откри резултата. В 78-а минута Фернандиньо стреля опасно, вратарят на АПОЕЛ Урко Пардо изби, но топката попадна в резервата Селезньов, който вкара и оформи крайното 2:0.

В класирането АПОЕЛ остана на първо място с 9 точки, колкото има и Зенит. Кипърците обаче имат по-добри показатели в директните двубои, заради което остават лидери. Порто завърши с 8 точки и ще играе в Лига Европа, а Шахтьор е последен с 5 точки и приключи участието си в европейските турнири за този сезон.

ВИДЕО: Порто не можа да бие Зенит и ще играе в Лига Европа, руснаците продължават в ШЛ

източник: Reuters