Отборът на Байерн Мюнхен постигна комфортна победа с 3:1 като гост на Арсенал в първи осминафинален мач от Шампионската лига, затвърждавайки прогнозите, че е един от фаворитите за титлата тази година. Възпитаниците на Юп Хайнкес стигнаха до успеха с лекота, като още до 21-ата минута гостите водеха с 2:0. Резултатът откри Тони Кроос в 7-ата минута, а Томас Мюлер удови преднината на баварците. Лукас Подолски даде надежди на домакините с гол в началото на второто полувреме, но Мнджукич сложи точка на спора с нов гол за Байерн, оформяйки крайния резултат.

Мачът започна с две атаки по дясното крило за Арсенал, което обаче не доведоха до нищо съществено пред вратата на Нойер, с изключение на един корнер, от който домакините не успяха да се възползват. Възпитаниците на Юп Хайнкес обаче се възползваха още в първата си добра възможност. В 7-ата минута гостите успяха да поведат в резултата. След атака отдясно, топката попадна в Тони Кроос, който имаше достатъчно време да нагласи топката си и да центрира прецизно към Кроос, който чакаше на границата на наказателното поле, фронтално срещу вратата, и с удар в левия ъгъл на Шчесни откри резултата на „Емиратс“.

Последваха два поредни преки свободни удари пред домакинската врата, но и при двата топката спря в стената и не затрудни вратаря на Арсенал. Байерн продължи да играе с лекота и да владее инициативата в мача, докато футболистите на „артилеристите“ трудно организираха атаките си към Нойер.

По-добрата игра на баварците доведе до нов гол във вратата на Арсенал, като този път огромна вина за него имаше вратарят на „артилеристите“ Войчек Шчешни. След поредния корнер за гостите, топката бе центрирана в наказателното поле, където Буйтен игра с глава на близката греда, Шчесни не успя да избие добре коженото кълбо, а дебнещият на метър от него Томас Мюлер прати топката в мрежата за 2:0.

В 32-ата минута Арсенал стигна все пак до наказатеното поле на Байерн, но мощният удар на Мертезакер бе блокиран от бранител на Байерн. Няколко минути по-късно Уолкът също излезе на стрелкова позиция, но се засуети и не успя да стреля точно към Нойер.

В последната минута на полувремето Байерн отново показа зъбите си. Филип Лам получи отдясно и центрира на главата на Марио манджукич, който необезпокояван от никой, от седем метра, стреля на милиметри от левия страничен стълб на вратата.

Второто полувреме започна отлично за домакините, които съумяха да намалят резултата, десет минути след подновяването на играта. След центриране от корнер и груба колективна грешка в отбраната на Байерн, топката тупна в малкия пеналт, а Подолски с глава успя да преодолее излезлия неразчетено напред Мануел Нойер.

В 72-ата минута Арсенал имаше уникален шанс да изравни резултата. Току що появилият се на терена Жиру се озова на стрелкова позиция след пас отдясно, стреля силно, но Мануел Нойер показа изключителен рефлекс и като по чудо спаси изстрела.

Домакините продължиха да притискат своя противник и да търсят изравнителен гол, но в 77-ата минута Манджукич реши всичко в мача, отбелязвайки трети гол за баварците. Рибери изведе Филип Лам по дясното крило, капитанът на гостите напредна и центрира успоредно на голлинията, където Манджукич добута токата в мрежата, въпреки намесата на Бакари Саня.

Последната възможност за Арсенал дойде минута преди края, когато домакините стигнаха до пряк свободен удар. Въпреки последвалите два изстрела, резултатът остана не променен.

Така Байерн взе комфортна преднина като гост и до голяма степен си осигури класиране в следващата фаза на надпреварата. Арсенал за пореден път разочарова със слаба игра, като по всичко личи, че лондончани ще останат без трофей във витрината си в осми пореден сезон.


szólj hozzá: Arsenal vs Bayern 0:1 Kroos
szólj hozzá: Arsenal vs Bayern 0:2 Muller


szólj hozzá: Arsenal vs Bayern 1:2 Podolski


szólj hozzá: Arsenal vs Bayern 1:3 Mandzukic

АРСЕНАЛ – БАЙЕРН МЮНХЕН 1:3

1/8 финал, Шампионска лига

АРСЕНАЛ: 1.Шчесни, 3.Саня, 4.Мертезакер, 5.Вермалеен (к), 6.Косчелни, 8.Артета, 10.Уилшър, 14.Уолкът, 16.Рамзи (7.Росицки), 19.Санти Касорла, 9.Подолски (12.Жиру)

Резерви: 24.Манон, 25.Дженкинсън, 2.Диаби, 15.Чембърлейн, 22.Коклен

Треньор: Арсен Венгер

БАЙЕРН М: 1.Нойер, 4.Данте, 5.Ван Буйтен, 21.Лам (к), 7.Рибери, 8.Хави Мартинес, 25.Т.Мюлер, 27.Алаба, 31.Швайнщайгер, 39.Кроос (30.Густаво), 9.Манджукич (33.Гомес)

Резерви: 22.Щарк, 13.Рафиня, 10.Робен, 11.Шакири, 44.Тимосчук

Треньор: Юп Хайнкес

Жълти картони: Саня, Вермаален, Артета, Рамзи, Подолски (Арсенал); Мюлер, Швайнщайгер, Лам (Байерн),

Рефер: Ким Томас Хаглунд (Норвегия)

Стадион: „Емиратс“, Лондон