Интер победи с 3:1 Барселона в първия мач от полуфиналния сблъсък за Шампионската лига. С този успех на „Джузепе Меаца”, макар и преди реванша, Жозе Моуриньо показа, че е единственият треньор в евротурнирите в последните два сезона, който може да се опълчи срещу гения на Хосеп Гуардиола и звездите му, въпреки че в груповата фаза нещата стояха по различен начин.

„Каталунците” направиха невероятен сезон, след като спечелиха всичко възможно през миналата година, но на пътя им сега застана португалският специалист. Благодарение на него, указанията му и идеята как да бъде изолирана машината за голове Лионел Меси, шампионът на Италия стигна до победата преди гостуването на "Ноу Камп" след седмица.

Нещо повече, „нерадзурите” успяха да обърнат резултата от 0:1 до 3:1, след като Барселона поведе с гол на Педро Родригес с 19-та минута. След това обаче се разписаха последователно Уесли Снайдер, Дъглас Майкон и Диего Милито.

Гостите, които пътуваха с автобус до Милано, изобщо не изглеждаха уморени в началото на срещата. Още в 19-та минута „каталунците” поведоха. Максуел пое топката отляво, стигна до аутлинията, върна към Педро Родригес, който с премерен удар по земя от около 11 метра вкара за 1:0.

Домакините обаче вместо да се стъписат взеха нещата в свои ръце. Единайсет минути бяха нужни на италианците, за да изравнят резултата. Милито успя да навърже трима защитници около себе си, пусна вляво към Уейсли Снайдер, а холандецът прекара топката близо до опорния крак на Виктор Валдес за 1:1.

В 35-та минута на мача Златан Ибрахимович опита да изненада бившите си съотборници, но вратарят на Интер Жулио Сезар не допусна нова грешка до края на мача.

При този резултат двата тима се оттеглиха на почивка, като зрителите на титаничния сблъсък трудно могат да си представят какво се е случило на почивката в двете съблекални или по-точно в тази на домакините. Със сигурност Жозе Моуриньо не е стоял с ръце в джобовете, след като неговият тим вкара още две попадения през второто полувреме.

„Нерадзурите” стремглаво се хвърлиха напред след подновяването на играта. Още в 46-та минута Милито излезе на чудесна възможност, но страничният рефер вече бе вдигнал флаг за засада. Това обаче не се случи две минути по-късно. Снайдер прекрасно усети момента за атака, подаде на Диего Милито, който пропусна възможността да стреля, вместо това подаде на Майкон, а бразилецът отигра ситуацията по най-добрия начин за 2:1.

Последва натиск на Барселона, на няколко пъти стражът на Интер изтръпна, но успя да удържи на коварните удари на Лионел Меси. В 54-та минута "каталунците" бяха много близо до гол, но след мелето около голлинията, топката така и не влезе в мрежата на италианския клуб.

В 61-та минута Интер отново показа, че не само мечтае за финала, но и прави всичко възможно, да го достигне. Самуел Ето’о центрира, Уесли Снайдер засече с глава, но Диего Милито довърши чудесната атака с гол за 3:1, като в крайна сметка остана впечатление за засада при това положение.

Малко по-късно Хосеп Гуардиола смени Златан Ибрахимович с Абидал, но и това не даде резултат, въпреки натиска на Барселона до края на срещата. На няколко пъти Лионел Меси опитваше да покаже „запазената си марка”, но бранителите на Интер бяха добре инструктирани как да го опазят.

В 84-та минута "каталунците" поискаха главният рефер да свири дузпа, но той правилно видя ситуацията, в която Дани Алвеш симулира нарушение срещу него в наказателното поле, а за това и си изпроси жълт картон.

В крайна сметка Барселона трябваше да се примири с поражението. Реваншът на „Ноу Камп” е на 28 април, като двубоят ще пропусне Карлес Пуйол, заради натрупани картони. Двубоят не успя да доиграе и Дъглас Майкон, който се контузи и бе заменен от Киву, след сблъсък с Лионел Меси.

Стартови състави:

Интер: 12 Жулио Сезар, 13 Майкон, 6 Лусио, 25 Самуел, 4 Санети, 8 Мота, 10 Снайдер, 19 Камбиасо, 27 Пандев, 22 Диего Милито, 9 Самуел Ето’о.

Барселона: 1 Валдес, 2 Алвеш, 3 Пике, 5 Пуйол, 19 Максуел, 6 Шави, 16 Бускетс, 15 Кейта, 10 Меси, 9 Ибрахимович, 17 Педро.