Барселона не успя да запише 10-та поредна победа във всички състезания, и завърши наравно 0:0 при гостуването си на Милан в първи четвъртфинал от Шампионската лига. „Росонерите“ показаха изключително търпение и издържаха на темпото на съперника, за да не допуснат попадение, и да решават всичко на реванша на 3 април.

Интересното е, че за последно Барса не успя да победи в Шампионската лига през септември миналата година, когато съперник на „каталунците“ отново бе Милан.

Барселона пък не бе оставал без да вкара попадение в Шампионската лига от ноември 2009-та година.

Робиньо за Милан и Алвеш за Барса пропуснаха интересни ситуации в началните десетина минути от мача. Едно от най-спорните положения дойде в 16-та, когато гостите изригнаха, след като арбитърът Йонас Ериксон не отсъди дузпа за нарушение на Абиати срещу Алексис Санчес. Две минути по-късно топката влетя в мрежата на Милан, но пък Лео Меси правилно бе маркиран в положение на засада.

Положенията се редуваха едно след друго, като до края на полувремето Валдес спаси вратата си пред връхлитащия Златан Ибрахимович, а Шави на три пъти можеше да покоси най-после мрежата на домакините. Преди почивката Барселона доминираше тотално, но Милан демонстрира фантастичната си класа в защита, и опитните бранители на „росонерите“ обезличиха Лео Меси и компания, като Алесандро Неста не отделяше поглед от аржентинската суперзвезда.

Това продължи и след подновяването на играта през второто полувреме. За разлика от първите 45 минути, след почивката головите ситуации рядко намаляха като брой, и Меси безуспешно се опитваше да слаломира между подредената защита на Милан. Урби Емануелсон не успя да оползотвори грешка на отбраната на „каталунците“ в средата на полувремето, когато открадна една топка на границата на пеналта, но профука ситуацията.

15 минути преди края, Карлес Пуйол имаше страхотен шанс да отбележи, с глава, но и той също нямаше късмет в случая, да се превърне отново в герой за Барселона. Оттук стартира и последният напън на испанския тим, с много опити да бъде взет аванс с гол на чужд терен. Младокът Тейо бе отказан от Абиати, но наистина си пролича опитът в състава на Милан, който задържаше нещата оптимално в своя полза, макар че в скучноватия футбол на „росонерите“ никак не се виждаше как ще стигнат те до попадение.

В 88-та минута Барселона не успя да вкара и златния си шанс, след като първо Меси, а след това Тейо бяха отказани от Абиати, а Антонини изчисти от гол линията.

Реваншът е на 3 април в Барселона.