Барселона победи Интер с 1:0, но това не бе достатъчно, за да се класира на финал в Шампионската лига. Авансът от два гола, който имаше Интер, след 3:1 на „Сан Сиро” в първия мач, се оказа достатъчен, и така тимът на Жозе Моуриньо ще играе срещу Байерн Мюнхен на 22 май в Мадрид в спор за най-ценния европейски трофей. След феноменална 2009 година, Барса бе свалена от върха благодарение на тактическия гений на треньора, започнал кариерата си като преводач, именно на „Ноу Камп”.

Невероятната атмосфера на препълнения стадион не се оказа достатъчна да разбие катеначото, забъркано от Моуриньо. Въпреки че игра повече от един час с човек по-малко, Интер свърши страхотна работа, макар и бранейки се през всичките 90 минути. Барселона владееше топката в над 70% от игровото време, но „нерадзурите” нямаха проблем с това, и оставиха на своя опонент да разиграва колкото си иска – стига да не стига до голови положения. И в действителност, те се брояха на пръстите на ръцете, нещо твърде необичайно за каталунския гранд, който твори поне по 20 на мач.

Ключова можеше да се окаже 28-та минута, когато Тиаго Мота получи втори жълт картон, след като удари Серхио Бускетс, и напусна преждевременно игра. И в този случай късметът покри Интер, тъй като на загрявката нападателят Горан Пандев получи контузия и бе заменен от защитника Кристиан Киву. Това след червения картон се оказа от голямо значение за италианския тим, който тотално се окопа в собствената си половина.

Пет минути след картона Лео Меси пропусна най-доброто положение за Барса за първата част, като ударът му бе спасен в последния момент от Жулио Сезар. Каталунците имаха още един 100-процентов пропуск, през второто полувреме, когато Боян Къркич от шест-седем метра стреля с глава, но отново не му достигна малко.

Като цяло въпреки тоталното надмощие на Барселона, шансовете пред Сезар бяха неутрализирани от перфектната отбрана на Интер.

В 84-та минута падна и единственото попадение в двубоя, хвърлило в екстаз и надежда трибуните на „Ноу Камп”. То дойде след красиво изпълнение на Жерар Пике, който финтира Кордоба и Сезар в наказателното поле, и от малко разстояние прати топката в мрежата. В оставащите 10 минути, плюс продължението, Барса атакуваше неспирно, но отново най-вече сипеше топки в пеналта хаотично. Кейта игра с ръка, преди топката да стигне до Къркич, и той да отбележи, но безгрешният рефер Франк Де Блеекере видя ситуацията и отсъди правилно.

Така Барселона слезе от европейския клубен връх, след като миналата година бе най-успешната за отбора на Пеп Гуардиола. Интер пък ще играе на финал за първи път от 1972 година насам, когато загуби от Аякс. „Нерадзурите” спечелиха трофея през 1964 и 1965 година.