Отборът на Аякс Амстердам записа една от най-големите си европейски победи, след като надигра с 2:1 гостуващия Барселона в мач от група H на Шампионската лига. Холандците напълно скриха топката от майсторите на „тики-така“ през първата част, а след паузата показаха изумителен характер, за да задържат преднината си с човек по-малко на терена.

Тулани Сереро и Дани Хьосен вкараха ценните попадения, които оставиха амстердамци в битката за първите две места въпреки успеха на Милан с 3:0 срещу Селтик в Шотландия. Единствен Неймар от каталунците показа обичайното си ниво, като изработи дузпата, от която Шави намали. Така традицията Барса да не печели мач в Шампионска лига, когато губи с 0:2 се запази, и серията вече достигна 19 срещи (2 равни и 17 загуби).

Треньорът на гостите Херардо Мартино трябваше да решава доста проблеми с контузени играчи и затова заложи на леко експериментална защита – Карлес Пуйол се превъплъти в десен краен бранител, а от другата страна на дуото Машчерано-Пике  действаше Мартин Монтоя. Сеск Фабрегас отново се зае да действа като „фалшива деветка“, докато Алекс Сонг получи шанс да играе като опорен халф зад Шави и Иниеста.

Испанците влязоха доста колебливо в мача и след като ранните им опити да наложат контрол върху топката не сполучиха, увереността на домакините започна да се увеличава с всяка изминала минута. Аякс първи стигна до точен удар във вратата, когато в 10-ата минута Ласе Шьоне центрира отдясно, а в далечния край на наказателното поле Виктор Фишер засече от въздуха от около 15 метра по диагонала. Хосе Пинто обаче лесно се справи с удара, насочен към близкия му долен ъгъл.

Барса отвърна с високо центриране на Монтоя отдясно, което доведе до лека суматоха пред вратата на Силесен, а Фабрегас шутира от движение. Играч на домакините обаче застана на пътя на топката и спести работата на вратаря.

Настойчивите атаки на холандците продължиха и в 19-ата минута амстердамските фенове ликуваха. Рикардо ван Райн направи поредното си включване отдясно и центрира ниско по тревата. На първа греда Дани Хьосен отклони топката с пета зад гърба си, където Сереро от 7-8 метра шутира безпощадно в долния ляв ъгъл. Три минути по-късно другият краен защитник на Аякс – Николай Бойлесен с поредица от финтове си проби път през центъра и малко пред дъгата пусна към непокрития вдясно Шьоне. Крилото стреля много силно, но на метър над гредата.

Въпреки бледото си представяне, каталунците можеха да изравнят в 24-ата минута, когато Неймар бе изведен на чиста позиция, но отново защитник блокира диагоналния шут на бразилеца, който потърси долния десен ъгъл.

Домакините продължиха да не само да затварят умело играта на именития си съперник, но и да търсят още попадения. В 33-ата минута Ласе Шьоне пробва да изненада Хосе Пинто с топовен шут от пряк свободен удар вдясно от наказателното поле, отсъден за нарушение срещу Бойлесен. Стражът на Барса обаче се справи и боксира надалеч.

Ситуацията бе придружена с лоши новини за Франк де Бур, тъй като фаулираният Бойлесен не можа да продължи мача и бе заменен от Кристиан Поулсен.

Принудителната промяна обаче по никакъв начин не сломи устрема на домакините и в 42-ата минута резултатът съвсем закономерно стана 2:0. Виктор Фишер затрудни максимално Пинто с удар от дъгата, а стражът на Барселона боксира право в краката на Хьосен. Таранът премина технично покрай Пуйол и стреля през краката на Пике, което заблуди вратаря.

Началото на второто полувреме обаче бе повече от кошмарно за Аякс. В 48-ата минута Ван Райн сбърка чудовищно с пас назад, който бе пресечен от Неймар. Бразилецът се устреми сам срещу вратаря, но преди това Джоел Фелтман го фаулира брутално в наказателното поле. Логично централният защитник бе изгонен с директен червен картон, а Шави с точен шут до лявата греда намали.

В 56-ата минута бразилската перла на Барса можеше да възстанови равенството благодарение на страхотен пас на Андрес Иниеста. Испанският национал технично копна топката над отбраната на холандците, а Неймар овладя на гърди и с левия крак пробва да прехвърли Силесен. Ударът му обаче също така мина доста над напречната греда.

Барса се зае със задачата да притисне съперника си в неговото наказателно поле, но тимът на Де Бур се отбраняваше добре и принуди каталунците да търсят гола основно чрез статични положения. Разиграванията на Барса пред пеналта обикновено завършваха с грешен пас или пресечен опит за центриране.

Постепенно Тата Мартино извади основни титуляри като Сеск, Шави и Пуйол, а на тяхно място пусна част от младоците, попаднали в групата. Аякс от своя страна изглеждаше готов да се възползва от всяка удобна ситуация и в 76-ата минута почти успя, когато Пинто за малко не сервира топката на Сереро.

В 85-ата минута Барса претендираше за дузпа, след като Педро се измъкна зад отбраната на домакините и бе явно задържан от Мойсандер. Испанецът обаче така или иначе си поведе дълго топката и Силесен щеше да я стигне преди него и без намесата на бранителя, поради което съдията Павел Краловец остави играта да продължи.

ВИДЕО ОТ ПОБЕДАТА НА АЯКС - ВИЖТЕ ТУК!

Доста по на запад, в Глазгоу, Милан показа признаци на съживяване и буквално опожари надеждите на Селтик за класиране в следващия етап на турнира. Тимът на Масимилиано Алегри контролираше събитията на „Парк Хед“ почти през цялото време и на практика резервира последното място в групата за „детелините“.

Селтик можеше по-скоро случайно да открие резултата във втората минута, когато Дерк Бьоригтер се извиси при центриране от корнер и с глава стреля покрай лявата греда.

Италианците, за които победата също бе жизнено важна, отвърнаха по най-добрия начин. В 13-ата минута Валтер Бирса вдигна кълбото от ъгловото флагче, а Рикардо Кака с глава изпрати топката в левия ъгъл за 1:0.

Шотландците бяха много близо до изравняването в 25-ата минута, когато Бьоригтер бе изпуснат от бранителите и стреля с глава от упор. Кристиан Абиати демонстрира невероятен рефлекс и с една ръка изби топката, която влизаше до гредата. Четири минути след тази ситуация Кака можеше да стане абсолютен герой, но шутът му от дистанция премина на по-малко от половин метър покрай дясната греда.

Втората част също стартира с положение за Селтик, като Ван Дайк овладя едно центриране в наказателното поле, но макар да стреля силно, насочи кълбото в средата на вратата и Абиати отрази.

Мигове по-късно дойде и студеният душ за „детелините“. Отново след корнер Милан удвои преднината си, като Сапата бе оставен сам на метри пред голлинията и умело опъна мрежата зад Фрейзър Форстър.

В 60-ата минута Марио Балотели окончателно уби надеждите на домакините и прекъсна головата си суша. Италианският национал бе изведен от Монтоливо очи в очи с вратаря и с шут по тревата направи резултата класически.

Джеймс Форест можеше да отбележи поне почетен гол  за домакините в 63-ата минута, но страхотният му рейд в наказателното поле завърши с неточен изстрел към горния ляв ъгъл.

Постепенно тимът на Нийл Ленън се обезвери и последните минути мачът просто се доиграваше.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

След днешната вечер Барселона остава лидер в група H с 10 точки, а Милан е на 2 зад тях. С успеха си срещу каталунците Аякс събра 7, което прави гостуването на холандците в Италия повече от интересно. Селтик отпада от надпреварата с актив от 3 точки. Шотландците гостуват на "Камп Ноу" в последния си мач, в който Барса се нуждае от поне точка, за да си гарантира класиране в елиминациите като лидер.