Манчестър Юнайтед на практика мина път на Шахтьор Донец по пътя към осминафиналите за Шампионската лига, като победи украинския тим с 1:0 на своя „Олд Трафорд“ в последен, шести мач от Група А. Така „червените дяволи“ позволиха на Байер Леверкузен да поеме смело към следващата фаза на престижната надпревара, след като „аспирините“ се наложиха с минималното 1:0 като гост над Реал Сосиедад.

Мачът бе без значение за Манчестър Юнайтед, който си бе осигурил класиране за следващата фаза на надпреварата преди тази среща. Същевременно срещата бе с особена стойност за гостите, за които само победата бе задоволителна, но така и не успяха да я постигнат и затова през пролетта ще мерят сили в Лига Европа.

Гостите бяха по-активният отбор на терена на „Олд Трафорд“ през първите 45 минути и в определени епизоди на мача се бяха настанали трайно в половината на „червените дяволи“.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Манчестър Юнайтед стигна до своето първо положение след 17 минути игра. Аднан Янузай се обърна технично в наказателното поле, стреля, но Андрей Пятов успя да спаси. Преди това на два пъти пред гостите от Украйна се разкриха чудесни шансове, но късметът не бе на страната на Алекс Тейшейра.

В 37-ата минута домакините стигнаха до първото по-сериозно положение. Ашли Йънг се възползва от грешка на отбраната, излезе на изгодна позиция, опита техничен прехвърлящ удар по посока вратата на Пятов, но топката мина на сантиметри от целта.

В 58-ата минута Уейн Рууни реши да опита нещо нестандартно, но ударът му мина на сантиметри над напречната греда.

Натискът на домакините постепенно започна да се увеличава и след 67 минути игра, Юнайтед излезе напред в резултата. Робин Ван Перси центрира в наказателното поле, топката стигна до Фил Джоунс, който я намери от воле и опъна мрежата на Пятов за 1:0.

В оставащите минути, въпреки положените усилия, Шахтьор не можа да стигне до обрат.

В класирането Юнайтед остана първи с 14 точки, а Шахтьор завърши втори с 8 пункта и вече гледа към Лига Европа.

Същевременно в другия мач от тази група, Байер Леверкузен победи с 1:0 Реал Сосиедат като гост и спечели второто място в Група А.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Първото полувреме премина в убийствено високо темпо с много атаки и към двете врати, но зрителите така и не станаха свидетели на попадения. Вторите 45 минути преминаха по аналогичен начин, а гостите поведоха още в 49-ата минута. Йомер Топрак отбеляза единствения гол в мача, след като показа най-голяма съобразителност след изпълнение на един корнер и насочи топката във вратата на испанците.

Попадението на Топрак се оказа златно, защото донесе 3-е точки и класиране за осминафиналите на Шампионската лига.

„Аспирините“ финишираха 2-и в класирането с 10 точки, а Реал Сосиедат са последни с актив едва от 1 точка.

Класиране:

1. Манчестър Юнайтед 6 мача 14 точки

2. Байер Леверкузен 6 мача 10 точки

3. Шахтьор Донецк 6 мача 8 точки

4. Реал Сосоедат 6 мача 1 точка