Отборите на Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнехн направиха 1:1 в първи 1/4-финален сблъсък от Шампионската лига. Възпитаниците на мениджъра Дейвид Мойс опровергаха критиците си в последните седмици и въпреки слабите игри в шампионата, успешно се противопоставиха на европейския шампион. Мнозина очакваха лесен успех за баварския колос, който обаче, освен с трайното си владеене на топката, не успя да затрудни особено своя противник.

ВИДЕО: Юнайтед надскочи себе си срещу Байерн

източник: Gulliver/Getty Images

ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

 

След нулево първо полувреме, домакините откриха в 58-ата минута чрез капитана си Неманя Видич, а изравнителното попадение бе дело на Бастиян Швайнщайгер десет минути по-късно. Голмайсторът на гостите поличи и червен картон в последната минута на срещата, което означава, че ще пропусне реванша след седмица.

ВИДЕО: Юнайтед надскочи себе си срещу Байерн

източник: Gulliver/Getty Images

Юнайтед започна мача със свирепо темпо, като отще от първата секунда се опита да наложи преса в половината на Байерн. В третата минута домакините имаха добра възможност в наказателното поле, но Дани Уелбек вдигна високо своя крак, и въпреки че вкара топката в мрежата, главният рефер отсъди фаул в нападение и отмени гола.

Първата възможност за Байерн дойде в 11-ата минута. Рибери проби отдясно и намери Томас Мюлер в малкия пеналт, но нападателят не успя да уцели добре топката и тя мина между краката му. Две минути по-късно гостите стигнаха до два поредни корнера пред Де Хея, които обаче не донесоха нищо повече от едно меле пред испанския страж.

Постепенно футболистите на Пеп Гуардиола започнаха да налагат своя стил и все по-продължително да се задържат в половината на своя противник. От своя страна Юнайтед трудно намираше отговор на атаките на гостите. В 30-ата минута Ариен Робен пробва да изненада Де Хея с далечен удар, но вратарят на „червени дяволи“ показа класа и спаси, избивайки в корнер.

В 40-ата минута Юнайтед пропусна изключителна възможност. След грешка наБоатенг в центъра на отбраната на гостите, Дани Уелбек се оказа абсолютно сам срещу Мануел Нойер. Нападателят напредна и стреля изключително слабо, опитвайки се да прехвърли вратаря на Байерн. Нойер с лекота успя да избие, а след това и да улови топката. В последната минута пред домакините се откри нов шанс. Антонио Валенсия получи топката отдясно и стреля силно по диагонала, но след рикошет в тялото на Алаба, топката профуча над напречната греда.

На почивката мениджърът на домакините Дейвид Мойс извърши една промяна в състава си, пускайки в игра Шинджи Кагава. Той се появи на мястото на ветерана Райън Гигс. Втората част започна с положение за гостите. Рафиня изведе добре Бастиан Швайнщайгер, който пое в наказателното поле и стреля силно по диагонала, но топката премина покрай вратата на Де Хея.

Въпреки огромното териториално предимство за Байерн, Юнайтед дочака своя момент в в 58-ата минута. След един от редките корнери пред вратата на Нойер, топката бе центрирана в наказателното поле, където Неманя Видич бе оставен абсолютно непокрит и от няколко метра с глава прати топката в левия ъгъл на вратата за 1:0.

ВИДЕО: Юнайтед надскочи себе си срещу Байерн

източник: Gulliver/Getty Images

Отговорът на Пеп Гуардиола дойде незабавно. Наставникът на гостите извади от игра пасивният Томас Мюлер, а на негово място се появи Марио Манджукич. Този ход на Гуардиола определено раздвижи играта на тима в предни позиции и даде резултат само няколко минути по-късно. След поредната атака към вратата на Де Хея отдясно, топката бе центрирана в наказателното поле, където Манджукич се пребори с Рио Фърдинанд и свали топката към Бастиан Швайнщайгер, който с топовен шут я прати неспасяемо под напречната греда за 1:1.

В 78-ата минута Ариен Робен също имаше прекрасна възможност да се разпише, но ударът му с десния крак мина встрани от рамката на вратата. В оставащите минути до края двата тима тима не съумяха да създадат чисти голови положения пред противниковата врата. В последната минута на срещата гостите от Байерн останаха и с човек по-малко на терена, след като голмайсторът на тима игра опасно срещу Рууни, за което получи втори жълт картон. Домакините нямаха време да се възползват от численото си предимство на терена и така резултатът остана непроменен.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – БАЙЕРН МЮНХЕН 1:1

1:0 Видич 58', 1:1 Швайнщайгер 67'

Първи 1/4-финал, Шампионска лига

Манчестър Юнайтед: Де Хея, Джоунс, Фърдинанд, Видич (к), Бютнер (Йънг 73'), Гигс (Кагава 46'), Карик, Валенсия, Фелайни, Рууни, Уелбек (Ернандес 85').

Резерви: Линдегаард, Нани, Флетчър, Янузай

Треньор: Дейвид Мойс

Байерн Мюнхен: Нойер, Рафиня, Боатенг, Лам (к), Рибери, Мартинес, Робен, Мюлер (Манджукич 63'), Алаба, Швайнщайгер, Кроос (Гьотце 74')

Резерви: Щарке, Ван Буйтен, Шакири, Хьойберг, Писаро

Треньор: Пеп Гуардиола

Жълти картони: Валенсия (Ман.Юнайтед); Швайнщайгер, Манджукич, Мартинес (Байерн)

Червен картон: Швайнщайгер

Стадион: „Олд Трафорд“, Манчестър, Англия

Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)