Борусия Дортмунд и Арсенал се класираха напред в Шампионската лига, а Наполи отива да играе в Лига Европа, след драматичен финал на група F.

Борусия се наложи с 2:1 при гостуването си на Олимпик Марсилия, докато Наполи победи Арсенал с 2:0, и само един гол не достигна на италианците да изхвърлят лондончани.

В Неапол, всичко най-интересно също се случи в самия край на двубоя, след като чак до 73-та минута Наполи и Арсенал не си вкараха гол. В заключителните 20-тина минути, италианците реализираха две попадения, и могат да се сърдят само на себе си, че не успяха да бият съперника с три - резултат, който щеше да ги класира на осминафинал в Шампионската лига. Арсенал пък се класира напред за 14-ти пореден сезон.

Наполи започна с атаките от самото начало, но Войчек Шчечни успя да отрази опасен удар на Горан Пандев. След като удържа първоначалния натиск, Арсенал започна да поглежда към вратата на домакините, и Оливие Жиру можеше да отбележи много ценен гол.

Кристиан Маджо и Гонсало Игуаин също пропуснаха преди почивката, а малко след подновяването на играта, от другата страна същото стори и Месут Йозил. Постепенно Наполи отново започна да притиска "топчиите", а след появата на Лоренцо Инсине нещата в нападение доста се раздвижиха за неаполитанци.

Всичко по-любопитно тръгваше именно от Инсине, а в 73-та минута по-активната игра на Наполи най-после даде резултат. Игуаин, който малко по-рано направи нов пропуск, отбеляза красив гол, първия си срещу английски отбор в Шампионската лига.

Арсенал нямаше много сили да се бори за вкарването на изравнителен гол, а в 76-та минута остана и с човек по-малко, заради втори жълт картон на Микел Артета.

Хосе Кайехон, който подаде на Игуаин за първия гол, сам се разписа в третата минута от добавеното време към редовните 90 минути, но двата гола аванс бяха недостатъчни на Наполи да измести Арсенал от второто място, след като Борусия вече си бе подсигурил първото в другата среща.

ВИДЕО ОТ МАЧА

ВИДЕО: Борусия и Арсенал излязоха живи след невероятен финал в групата на смъртта

източник: Gulliver/Getty Images

Марсилия стана едва 16-ят отбор в историята на ШЛ, завършил без точка в груповата фаза, след като отстъпи с 1:2 у дома от Борусия Дортмунд.

Кевин Гроскройц се превърна в големия герой за Дортмунд, като отбеляза победното попадение в 87-та минута. При равенството преди този гол, Борусия отпадаше от Шампионската лига, за сметка на Арсенал и Наполи.

Роберт Левандовски откри резултата още в четвъртата минута, след като получи топка на границата на наказателното поле, и с фантастичен удар направи 0:1.

Въпреки че и след попадението Борусия продължи да натиска, точно 10 минути по-късно домакините изравниха. Сюлейман Диавара се справи със защитата на немския тим, и я надскочи, за да засече със глава, точно в мрежата за 1:1, макар че останаха съмнения за засада.

Дмитри Пайе си изпроси два жълти картона в рамките само на две минути, и в 34-та минута остави Марсилия с 10 души. Вторият картон на Пайе дойде за симулация в наказателното поле на гостите

Положенията за Дортмунд следваха едно след друго, като Левандовски и Марко Ройс пропиляха няколко отлични възможности. Мачът остана много открит, независимо че Марсилия бе с човек по-малко, и Андре-Пиер Жиняк създаваше работа на Роман Вейденфелер.

След почивката Ройс успя да нацели и гредата, а преди това Стив Манданда бе отразил по страхотен начин удар с глава на Якуб Блашчиковски. В 66-та минута Левандовски пресече един пас в защита на Менди, но шутът му оплете топката от външната страна на мрежата.

От непосредствена близост Марко Ройс пак пропусна, а Дортмунд протестира и за дузпа в края на двубоя, за нарушение на Манданда срещу Левандовски, но вместо това бе отсъден фаул в атака на нападателя.

Само две минути по-късно, в 87-та, дойде и победното, и абсолютно безценно попадение на Гроскройц, който шутира мощно между няколко защитници на Марсилия, и направи 2:1 за Борусия.

Така Дортмунд не само се класира на 1/8-финал, но и го прави като лидер в група F - групата на смъртта през този сезон. Арсенал се присъединява към немския тим, а Наполи ще играе през пролетта в Лига Европа.

ВИДЕО ОТ МАЧА

ВИДЕО: Борусия и Арсенал излязоха живи след невероятен финал в групата на смъртта

източник: Gulliver/Getty Images

Група F:

КР Наполи – Арсенал 2:0 (1:0 Игуаин 73, Микел Артета - 76 - червен картон, 2:0 Кайехон 90)

КР Олимпик Марсилия – Борусия Дортмунд 1:2 (0:1 Левандовски 4, 1:1 Халифа 14; Дмитри Пайе - червен картон 34, 1:2 Кевин Гроскройц 87)

Класиране:

1. Борусия 12 точки

2. Арсенал 12 т.

3. Наполи 12 т.

4. Марсилия 0 т.