С два гола в продълженията на двете полувремена, Бенфика спечели домакинството си на Зенит Санкт Петербург с 2:0 и въпреки загубата в първия мач в Русия се класира за четвъртфиналите на тазгодишното издание на Шампионската лига. В герои за домакините се превърнаха Макси Перейра и Нелсон Оливейра, които вкараха съответно в края на първото и второто полувреме.

Очаквано, предвид резултата в първата среща, мачът започна с осезаем домакински натиск. Първата интересна ситуация пред една от двете врати дойде в 10-ата минута, когато след центриране отляво Кардосо имаше възможност да стреля, но в последния момент бранител на гостите успя да му избие топката.

В 14-ата минута Бруно Сезар получи топката в наказателното поле и стреля технично с левия крак, коженото кълбо рикошира в тялото на бранител и максимално затрудни Малафееев, но все пак със сетни усилия вратарят успя да избие. Само няколко минути по-късно отново Сезар бе в центъра на вниманието, когато бе изблъскан в гръб и падна в наказателното поле на Зенит, но английският рефер Хауърд Уеб подмина ситуацията без да посочи бялата точка.

Футболистите на Луачно Спалети продължиха да бъдат твърде пасивни в предни позиции, което позволяваше на домакините да пресират продължително своя противник и да гледат по-често към вратата на Зенит. В 24-ата минута Хави Гарсия имаше прекрасна възможност, оставен абсолютно сам на точката на дузпата. Той получи пас от свободен удар, стреля, но изстрелът му нямаше достатъчно сила и спря в тялото на бранител на гостите.

Усилията на Бенфика все пак бяха възнаградени, макар и в допълнителното време а първата част. Бруно Сесар намери Аксел Витсел в наказателното поле, стреля силно, но Вячислав Малафеев успя да избие с мъка, топката попадна отново в краката на 23-годишния футболист, който с пета намери Макси Перейра, а за нападателя не остана нищо друго освен да открие резултата. В 4-ата минута от даденото продължение Оскар Кардосо също имаше шанс, но ударът му с глава мина встрани от вратата.

През първото полувреме домакините успяха да отправят девет удара към вратата на Зенит, докато гостите се отчетоха с едва един.

На почивката наставникът на гостите Лучано Спалети предприе смяна, пускайки в игра Лазович, който замени Бистров. Няколко минути по-късно пък на терена се появи и бившият бранител на Порто Бруно Алвеш на мястото на Анюков.

В 56-ата минута домакините имаха уникален шанс да увеличат преднината си чрез Жардел, който обаче с глава не успя да порази целта. Четири минути по-късно Оскар Кардосо също пробва късмета си, но ударът му по посока на вратата бе блокиран. В 70-ата минута Оскар Кардосо бе изведен очи в очи с Малафеев, но и този път изстрелът му мина покрай десния страничен стълб на вратата. Няколко минути по-късно, отново Кардосо стреля силно от границата на наказателното поле, но Малафеев изби в корнер.

Крайният резултат в мача бе оформен отново в продължението на срещата. След перфектна контраатака, Нелсон Оливейра бе изведен в наказателното поле, стреля стреля по-диагонала, топката рикошира в крак на бранител, което допълнително залъга вратаря на Зенит и се оплете в мрежата.

Така след загубата в първия мач в Русия с 2:3 и категоричния успех с 2:0 днес, с общ общ резултат 4:3 португалският гранд продължава за четвъртфиналите в турнира. Другият класирал се от днес тим е този на Милан, който падна с 0:3 от Арсенал, но след разгромната си победа с 4:0 в първия мач намери място сред осемте най-добри на Стария континент.


szólj hozzá: Benfica vs Zenit 1:0 Maxi