Отборът на Барселона записа втора победа над английския Манчестър Сити в 1/8-финалите на Шампионската лига. Този път каталунците се наложиха с 2:1 на своя „Камп Ноу“ и след успеха с 2:0 в първата среща, уверено продължават в следващата фаза на най-силния клубен турнир на Стария континент. Барса се класира за тази фаза на надпреварата за седми пореден път. В голмайстори за домакините се превърнаха Лионел Меси и Дани Алвеш. Именно двамата се разписаха и в първия двубой на „Итихад“. Капитанът на Сити Венсан Компани реализира почетното попадение за „гражданите“.

ВИДЕО ОТ МАЧА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Логично отборът на Манчестър Сити, който трябваше да стопява два гола пасив, се хвърли в атаки още от първата минута. Футболистите на гостите направиха няколко добри атаки към вратата на домакините, който спокойно приеха играта дълбоко в своята половина. Постепенно каталунците изравниха играта, а играчите на Манчестър Сити започнаха да действат доста припряно. Това доведе до няколко грешки в центъра на терена от страна на англичаните, което доведе до жълт картон на Яя Туре, а реферът Стефан Ланоа спести такъв на Джолеън Лескът, който игра непозволено срещу Меси.

Барселона започна да диктува по осезаемо темпото на терена, което позволи на домакините да атакуват по-опасно към вратата на Патилимон. Лионел Меси отново бе основата на повечето от тях, а в 13-ата минута аржентинецът имаше отличен шанс да открие, но след като преодоля няколко бранителя на гостите, както и вратаря им, не успя да отправи удар от малък ъгъл и топката му бе избита.

В 17-ата минута, Коларов получи отляво и подаде към Джеймс Милнър в наказателното поле, но английският национал стреля в аут. Само минута по-късно домакините вкараха топката в мрежата чрез Неймар, но голът бе отменен заради засада на Алба, който даде паса към бразилеца.

През първите 45 минути съставът на Барселона владееше инициативата и успя да създаде по-опасните положения пред противниковата врата. Домакините имаха и сериозни претенции за дузпа, но те останаха неуважени от френския арбитър Ланоа.

Второто полувреме започна по още по-интересен начин. По подобие на края на първата част, Барселона започна да диктува събитията на терена, а Линел Меси пропусна отличен шанс да даде преднина на своите. След пробив отдясно, аржентинецът премина покрай няколко бранители на Сити и с удар от границата на наказателното поле прати топката в страничния стълб.

Манчестър Сити отговори незабавно и още в следващата атака Един Джеко, който се появи на почивката, стреля опасно с глава, но Валдес със сетни усилия изби топката. Веднага след това, пред Сабалета също се откри добра възможност, но футболистът на "гражданите" прати топката над гредата.

Всичко в сблъсъка между двата тима бе сложено в 67-ата минута, когато Барселона откри резултата. В голмайстор се превърна звездата на тима Лионел Меси, който този път нямаше как да сгреши. Сеск Фабрегас се опита да изведе своя съотборник в наказателното поле. Пасът му обаче попадна в краката на Лескът, който игра нескопосано и предостави топката на аржентинеца, който овладя, напредна няколко метра и с лекота прати топката зад вратаря Харт.

В 77-ата минута гостите имаха претенции за дузпа, след като Един Джеко бе съборен в наказателното поле на домакините. Главният рефер остана безмълвен в при протестите на „гражданите“ Сабалета получи втори жълт картон и трябваше принудително да напусне терена.

Пет минути преди края Сеск Фабрегас също имаше отлична възможност да се разпише, но този път Джо Харт показа завидна класа и изби топката. Гостите реализираха своя гол на утехата в предпоследната минута на срещата. След центриране от корнер, Един Джеко игра с глава и прати токата към Компани, който от 1 метър я прати в мрежата. Домакините протестираха бурно за засада, но претенциите им не бяха уважени. В продължението на мача Барселона все пак стигна до победата след гол на Алвеш. Иниеста бе изведен отдясно, преодоля с лекота Харт и предостави на Дани Алвеш, който с мощен шут сложи точка на спора.

Така Барселона се класира за четвъртфиналите, където вече са тимовете на Байерн Мюнхен, Атлетико Мадрид и Пари Сен Жермен.

БАРСЕЛОНА – МАНЧЕСТЪР СИТИ 2:1 (в първия мач 2:0)

1:0 Лионел Меси 67'

1:1 Венсан Компани 89'

2:1 Даниел Алвеш 90'

Барселона: Валдес, Пике, Масчерано, Алба, Алвеш, Фабрегас (Роберто 87'), Шави (к), Иниеста, Бускетс, Меси, Неймар (Санчес 80')

Резерви: Пинто, Бартра, Адриано, Сонг, Педро

Треньор: Херардо Мартино

Манчестър Сити: Харт, Компани (к), Сабалета, Лескът, Коларов, Милнър, Насри (Навас 75'), Силва (Негредо 79'), Фернандиньо, Яя Туре, Агуеро (Джеко 46')

Резерви: Пантилимон, Клиши, Боята, Гарсия, Навас

Треньор: Рубен Кусияс

Жълти картони: Фабрегас (Барселона); Компани, Фернандиньо (Манчестър Сити)

Червен картон: Пабло Сабалета (Манчестър Сити)

Стадион: Камп Ноу, Барселона

Рефер: Стефан Ланоа (Франция)