Барселона се наложи с 3:1 над Арсенал в осминафинална среща-реванш от Шампионската лига, и по този начин се класира за следващия етап на елиминациите. „Топчиите” спечелиха първия мач в Лондон с 2:1, но тази вечер на „Ноу Камп” Барса отбеляза едно попадение повече, и намери място на четвъртфинал.

„Каталунците” имаха тотално надмощие, но въпреки това имаха нужда от помощта на рефера Масимо Бусака, за да постигнат достатъчен резултат. Бусака изгони много пресилено Робин ван Перси в началото на второто полувреме, при равен резултат, а след това отсъди и силно преувеличена дузпа в полза на домакините.

Като цяло, нямаше спор кой е по-класният тим на терена, като Барселона владееше два пъти повече топката, и си правеше каквото си иска. Футболистите на Пеп Гуардиола удариха две греди, и пропиляха още куп положения пред противниковата врата.

Неприятностите за Арсенал стартираха още в 18-та минута, когато младият вратар Войчек Шчечни получи контузия, и бе заменен от Алмуния. И резервата обаче се справи отлично, като отрази някои от най-опасните ситуации пред себе си.

Лионел Меси направи поредното си магическо отиграване в третата минута на добавените пет към редовното време, за да открие резултата. След чудесен пас на Иниеста, аржентинецът бе изведен зад гърба на английската отбрана и прехвърли с невероятна лекота стража.

Точно преди това пък Робин ван Перси си изпроси жълт картон, след като бръкна в окото на Дани Алвеш. Въпросното предупреждение малко по-късно щеше да се окаже от огромно значение за хода на двубоя.

Осем минути след почивката, противно на продължаващия масиран натиск на Барселона, Арсенал успя да изравни, не и без помощта на съперника. Серхио Бускетс засече с глава центриране на Самир Насри от корнер и така направи 1:1 с автогол.

В 56-та минута Ван Перси не чу, или се направи че не чува, съдийски сигнал и отигра една топка в положение на засада. Тук Масимо Бусака реши да се направи на невероятно строг, и вдигна втори жълт и червен картон на холандеца, с което вгорчи живота на Арсен Венгер.

Барселона и Бусака решиха мача само за две минути, между 69-та и 71-та. Първо след поредно разиграване в пеналта на гостите, топката стигна до Шави, който направи 2:1. В следващата минута Масимо Бусака отряза мечтите на Арсенал, като отсъди нарушение на Лоран Кошчиелни, когато Педро се хвърли сам в краката му. Лионел Меси не сгреши от бялата точка и направи 3:1 – резултат, достатъчен за класирането на „каталунците”.

Резервата Никлас Бендтнер имаше едно от редките положения пред Виктор Валдес в заключителните минути, но не успя да реализира гол, който пък щеше да направи Арсенал краен победител. Дани Алвеш и Ибрахим Афелай пък можеха да направят победата на Барса по-изразителна, но нямаха късмет в края срещу Алмуния.

Така Барселона последва Шахтьор Донецк и двата състава станаха първите, класирали се за четвъртфинал в тазгодишното издание на Шампионската лига.

Миналата година отново Барселона изхвърли Арсенал в елиминациите, но тогава на четвъртфинал.


szólj hozzá: Bar 1-0 Ars
szólj hozzá: Bar 1-1 Ars
szólj hozzá: Bar 2-1 Ars
szólj hozzá: Bar 3-1 Ars