Барселона на практика си осигури мястото във финала на Шампионската лига, след като се наложи с 2:0 като гост на Реал Мадрид в първи полуфинал между двата отбора. Реваншът на „Ноу Камп” на 3 май ще бъде почти протоколен, след като Реал ще гостува там без половината си титулярна защита, и без старши треньора си Жозе Моуриньо на скамейката. Немският арбитър Волфганг Щарк изгони Пепе и Моуриньо, а вдигна и решителен жълт картон на Серхио Рамос, и така тримата няма да могат да помогнат на „белите” във втория мач.

Барселона си го върна на вечния враг за загубата във финала за Купата на краля миналата седмица, а голямата звезда на „каталунците” Лионел Меси направи точно това, което се очакваше от него. Аржентинецът показа, че е най-добрият футболист в света, и вкара и двете попадения за успеха на своя тим.

Първото полувреме премина изключително в надлъгване между двата състава, без някой от тях да се хвърли по-решително в атака. Очаквано, Барселона владееше в пъти повече топката, но каталунците имаха само едно стопроцентово положение, каквото се откри впоследствие и пред Реал до почивката.

В 25-та минута след отличен пас на Лионел Меси, Шави Ернандес бе изведен зад гърба на защитата, но Икер Касияс реагира добре и спаси. Междувременно, не мина и без проява на нерви на терена, и двата състава се счепкаха, но след като емоциите се уталожиха, играта продължи.

Вече в продължението на редовните първи 45 минути и Реал имаше най-доброто си положение в тях. Кристиано Роналдо стреля от 30 метра, Виктор Валдес отрази, но топката попадна в Месут Йозил. Ударът на немския национал също бе париран и стигна до нахлулия отдясно Серхио Рамос, но в този момент играта вече бе спряна заради засада на Йозил.

Емоциите обаче пак избухнаха на почивката, когато резервният вратар на Барселона Пинто не издържа, и влезе в ръкопашна схватка с човек от щаба на Реал. Заради действията си стражът бе изгонен да не стой на пейката на каталунците.

На почивката Жозе Моуриньо предприе смел ход, като най-после пусна в игра чист нападател – Емануел Адебайор, на мястото на Месут Йозил. Това даде резултат, и Реал заигра малко по-нападателно, макар и да мислеше сериозно най-вече върху това как да запази вратата на Икер Касияс суха. В 50-та минута Роналдо пропусна да накаже грешка на Пике и Пуйол, но много скъси ъгъла при пробива си, и ударът му бе спасен от Валдес.

Малко по-късно реферът Волфганг Щарк започна да поддава на непрекъснатите молби на играчите на Барселона за картони за техните съперници. Първи изгоря Серхио Рамос, който бе санкциониран с жълт картон, и ще пропусне реванша. Това обаче не бе най-голямата беля, която имаше да се случва за „белите”. В 61-та минута Пепе бе изгонен направо с червен картон, след като влезе напред с бутоните на Даниел Алвеш.

Две минути по-късно и Жозе Моуриньо бе „помолен” от съдиите да напусне мястото си край терена, и да седне на трибуните. Така само в рамките на десетина минути Реал загуби половината си защита, и своя старши треньор за втория мач в Барселона.

И това обаче не бе най-лошото за домакините.

Оставен с пространство пред себе си, поле за изява най-после намери Лео Меси. Само шест минути трябваха на Ибрахим Афелай да се превърне в златната резерва за Пеп Гуардиола. В 77-та минута холандският национал проби отдясно, влезе в пеналта и центрира перфектно към нахлулия във вратарското поле Меси, за когото остана по-лесното, да прати топката между краката на Икер Касияс.

В 87-та минута Лионел Меси показа нагледно защо е най-добрият футболист в света, като навърза четирима защитници на Реал, пробягвайки 20 метра с топка в крака, и елегантно пусна под плонжа на Икер Касияс. Това бе 11-ти гол в 11 мача за аржентинската суперзвезда, и със сигурност ще остане като един от головете на сезона в Шампионската лига.

Така с два гола за десетина минути, Барселона си осигури класирането за финала в Шампионската лига, и без защита, и без треньор, Реал ще трябва да стори поне няколко чудеса в Каталуния, ако иска да е отборът, който ще играе в средата на май на „Уембли”.

Това бе и първа победа на Барселона над Реал Мадрид в европейските клубни турнири от 40 години насам.

Реваншът Барселона – Реал Мадрид е на 3 май на „Ноу Камп”.

Съставите на Реал и Барса

Реал Мадрид: Касияс, Пепе, Серхио Рамос, Кристиано Роналдо, Диара, Марсело, Шаби Алонсо, Арбелоа, Албиол, Ди Мария, Йозил (Адебайор 46`)

Барсело: Валдес, Дани Алвеш, Пике, Пуйол, Шави, Вия (Серхи 90`), Меси, Машчерано, Кейта, Бускетс, Педро (Афелай 71`)

Рефер: Волфганг Щарк (Германия)