На своето заседание във Вилнюс, Изпълнителният комитет на УЕФА разгледа удължаването на новаторския експеримент включващ съдийска бригада съставена от петима съдии. Бе прието той да продължи и в груповата фаза на Лига Европа през септември.

Одобрението на Международния Борд на ФИФА - Теста съблюдава одобрението на Изпълнителния комитет на ФИФА на заседанието му през месец май в Насау (Бахамски острови). Създателят на футболните закони - Международния Борд на ФИФА, даде зелена светлина за удължаването на експеримента на своето годишно събрание през пролетта. Към главния съдия и неговите двама помощници на тъч линията се прикрепват още двама съдии разположени зад вратите. Тяхната задача е да се съсредоточат върху инциденти които се случват в наказателното поле (нарушения и неспортсменско поведение).

Успешна проба - Първоначално опита с двамата допълнителни съдии бе проведен по време на мини турнирите за Европейско първенство до 19 г. в края на миналата година и отзивите от страна на съдиите и съдийските наблюдатели бяха положителни. След като получи доклад за експеримента ИФАБ даде разрешение той да бъде удължен и проведен и в професионалната лига. И така експеримента започва на 17 септември (четвъртък) по време на мачовете от груповата фаза на Европейската лига и ще бъде проведен в повече от 200 мача до края на състезанието.

Последно решение - "Бе решено тестовете да се провеждат на важни състезания и Европейската лига на УЕФА се оказа подходяща за това." - каза Президентът на УЕФА Мишел Платини - "Всеки би могъл да гледа тестовете по телевизията. Накрая Международният Борд на ФИФА ще вземе окончателно решение. Ако то е положително, то тогава УЕФА би могла да приложи тази практика за всички свои състезания."