Днес се проведе специална среща на Изпълнителния комитет на УЕФА в Люцерн, Швейцария. Събранието бе председателствано от президента на футболната централа Мишел Платини.

Класирането за груповата фаза от надпреварата ще претърпи промени. 22 тима ще класират на базата на мястото, което заемат в съответното първенство, а останалите десет места ще се определят от двуфазов турнир.

За пет от тези места ще се борят 15 тима от водещите осем футболни нации, а шампионите от оставащите 40 страни членки на УЕФА ще се състезават за останалите пет.

Първите три тима от Висшата лига ще се класират директно за груповата фаза, като това се отнася и за шампиона на Шотландия.

Четвъртият в подреждането в Премиършип обаче ще се изправи пред по-труден тест в предварителните квалификации, като вероятността да срещне сравнително силен противник ще бъде много голяма, за разлика от настоящия формат.

"Вярвам в идеята отборите носители на Купите на страните също да участват в Шампионската лига, но все още е рано за такъв ход", сподели Платини.

Друго решение, което бе взето е, че финалът на Шампионската лига ще се играе в събота от 2009 година.

В момента последният мач, който определяше и шампиона от най-силния клубен турнир в Европа, се провеждаше традиционно в сряда. Промяната ще влезе в действие от 2009 година като първият стадион, който ще домакинства финал в събота, ще бъде "Стадио Олимпико" в Рим.

Както се знае, през 2008 година финалът на Шампионската лига ще се проведе на стадион „Лужники” в Москва на 21 май.

Промяна има и в турнира за Купата на УЕФА, където в груповата фаза вече ще има 48 отбора, а не 40, както е в момента. Групите ще бъдат 12 с по 4 отбора, като първите два ще продължават във фазата на елиминациите.

Отменя се турнирът Интертото, който даваше възможност за класиране на отбори в турнира за Купата на УЕФА.