УЕФА подкрепи английския модел на охрана на футболни срещи, при който основна роля заемат специално обучени стюарди, които по-професионално успяват да се справят напрежението възникващо по трибуните отколкото полицейските части.

Според европейската централа останалите страни на континента трябва да почерпят опит от Албиона. УЕФА обърна специално внимание на страните от Югоизточна Европа, сред които е и България.

„Практиката със стюардите, която е много по-добре развита във Великобритания, отколкото в другите страни на Континента и най-вече от държавите от Южна и Югоизточна Европа, заслужава голямо внимание” – заяви говорителят на УЕФА Уилям Галярд – „Трябва да се вземе под внимание, че стюардите придружават феновете дори в чужбина, където обстановката е много по-различна.”

„Тази система работи много добре на повечето английски стадиони, защото стюардите винаги са на едно и също място на стадиона и си говорят феновете на малки имена. Това прави нещата много по-лесни”, добави Галярд за охраната по стадионите.

Той се изказа остро срещу зачестилите прояви на расизъм, съпътствали и приключилото Европейското първенство за юноши до 21 години в Холандия, където сръбските привърженици обиждаха английските национали.

„Не трябва да има никаква толерантност към расизма. Този проблем изчезна в Северна Европа, но в останалата част е доста сериозен и ние трябва да работим с тези хора.”