ТВ2 и РИНГ спечелиха търга на УЕФА за излъчването на Шампионска лига и Лига Европа, която наследява Купата на УЕФА, от сезон 2009/2010 до 2011/2012 година.

Двете телевизии се пребориха за правата на европейските клубни турнири, които се излъчват по различен начин. БТВ притежава изцяло правата за Шампионската лига, докато Купата на УЕФА се дава епизодично от Канал 1 и от други канали.

Това е поредният удар на двете телевизии, които закупиха правата на А група и се опитват да комерсиализират и повишат нивото на излъчване на българския шампионат.

„Не можем да скрием задоволството си от този факт. Това не са просто футболни срещи, а марка, която ние смятаме да развиваме през следващите години”, сподели генералният директор на ТВ2 Груп Огнян Димов след спечелването на правата за евротурнирите.

Двете телевизии ще предават всеки вторник и сряда, когато са редовните кръгове на Шампионска лига, като ТВ2 ще има първия избор кои срещи да предава.

Всеки четвъртък, когато са редовните кръгове на Лига Европа, РИНГ ще излъчва пряко по два мача. Един от 20:00 часа и късна среща от 22:00 часа.

Лига Европа ще замести от сезон 2009/2010 Купата на УЕФА. Освен ново име, вторият по сила клубен eвротурнир ще има и нов формат. Ще се състезават 48 отбора, разделени в 12 групи по четири. Първите два отбора във всяка група, както и осемте трети отбора от групите на Шампионската лига ще оформят поток от 32 отбора, които ще се състезават на елиминационен принцип. Идеята на организаторите е да се увеличи конкуренцията. Купата на УЕФА съществува от 1971/72 година.