Старши треньорът на Висла Краков Роберт Мааскант обмисля да остави българския нападател Цветан Генков на резервната скамейка за домакинската среща-реванш от третия квалификационен кръг на Шампионската лига срещу Литекс. Двубоят е в сряда, а поляците имат аванс от 2:1 от първия мач в Ловеч преди седмица.

Мааскант се колебае дали отново да заложи на Генков или да пусне в титулярния състав Дуду Битон, който се намира в по-добра форма.

„Дуду се представя много добре, което ме радва. Цветан пък напоследък има някои проблеми. Ще трябва да взема трудно решение”, заяви холандският спец.

„От една страна Цветан е българин, иска да се докаже, а и в първия мач беше титуляр. В същото време Дуду също би бил много мотивиран да играе в европейските турнири. Още повече, че в Лодз в събота той вкара много хубав гол”, допълни той.

Мааскант закри вчерашната тактическа тренировка на Висла. Той все пак разкри, че Чезари Вилк продължава да се готви на специален режим заради проблеми с коляното.

„Контузията на Вилк не е толкова сериозна, колкото първоначално се опасявахме. Ще видим как той ще се чувства на тренировката тази вечер и ще преценяваме”, каза Мааскант.

Ако Вилк не се възстанови за двубоя в сряда, той ще бъде заменен в състава от аржентинеца Хервасио Нунес.

„Всичко ще зависи от тактиката, която ще определя за този мач - по-офанзивна, или не толкова атакуваща. Имаме аванс, който можем да защитаваме. От друга страна ако вкараме първи, на практика решаваме мача. Със сигурност ще нападаме, но няма да се

хвърляме сляпо напред”, каза Мааскант

Добрата новина за холандеца е възстановяването след контузия на Патрик Малецки, който е готов да започне в титулярния състав.

Ако Висла отстрани Литекс в сряда, отборът ще се класира за решаващите плейофи за влизане в Шампионската лига, като ще си гарантира най-малко участие в групите на Лига Европа.

„Ще бъдем доволни, ако отстраним Литекс, но не и прекалено ентусиазирани. Очевидно ще бъде добре за футбола в Полша страната отново да има отбор в групите на Лига Европа. Но нашата главна и основна цел е влизане във футболния елит, а това значи участие в групите на Шампионската лига. За да постигнем това, обаче, ще трябва да се справим с още един съперник”, каза холандецът.

Мааскант е наблюдавал срещата за Суперкупата на България между Литекс и ЦСКА в събота, спечелена от столичани с 3:1 в Бургас.

„Изгледах срещата, но Литекс не игра с основния си състав. Един от най-опасните футболисти на съперника Том влезе като резерва, но остана на терена само пет минути (б.а. получи червен картон). Разбирам българите. Ако ние бяхме в подобна ситуация и трябваше да играем мач за Суперкупата, аз също щях да разчитам на повечето от резервите”, каза Мааскант.