Треньори от фондацията на ФК Ливърпул заедно с посланика  на Великобритания в България, Н. Пр. Джонатан Алън, проведоха  тренировка, след което и футболен мач, за да повишат  информираността относно предизвикателствата, с които се срещат  децата в България. Четиридесет деца от страната се включиха в  мача - сред тях и такива от държавните домове за  медико-социална грижа, деца с увреждания или от малцинствените  общности. УНИЦЕФ България беше основен партньор в инициативата.

Тренировката се проведе в рамките на визитата на Ливърпул в София, за срещата от Шампионската лига с  българския шампион Лудогорец. На 25 ноември съпругата на британския посланик - Елизабет  Алън, беше домакин на събитие, като част от партньорството с  УНИЦЕФ България, чиято цел беше повишаване на информираността  относно проблемите на най-уязвимите деца в страната. Сред тези  предизвикателства са прилагане на Стратегията за замяна на  Домовете за медико-социална грижа за деца с алтернативни форми  на семейна и щадяща грижа; предотвратяване на детските  изоставяния; както и интеграция в рамките на общността на децата със специални потребности и тези, принадлежащи към етнически  малцинства.

Фондацията на ФК Ливърпул сподели опита си относно  благотворителните дейности, насочени към деца в Обединеното  Кралство. Гости на самото мероприятие бяха футболисти от  британския отбор, представители българския тим Лудогорец,  както и на държавни институции, неправителствения сектор и  бизнеса.  Като част от инициативата футболните клубове Ливърпул и  Лудогорец дариха сувенири с автографи, които почитателите  имаха възможността да спечелят на томбола. Всеки отбор дари  фланелки и футболни топки с подписите на някои от  най-легендарните играчи, както и органичен брой от най-новото  издание на плей-стейшън играта ФИФА 2015.

Събраните средства са  предназначени за кампаниите на УНИЦЕФ в подкрепа на  най-нуждаещите се деца в България. Посланикът на Великобритания в България, Н. Пр. Джонатан  Алън каза: "За мен е огромно удоволствие да посрещна футболен  клуб Ливърпул и неговата благотворителна фондация в България.  Това е една прекрасна възможност да се увеличи информираността  на обществото за проблемите на децата, както и да се обмени опит между двете страни в областта на детската грижа, социалните  услуги и образованието. Подкрепата за младите хора да достигнат  пълния си потенциал е условие за успеха и развитието на всяка  държава по света."  

Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България, коментира: "Играчите, отборите и футболът като цяло има силата да достига  до огромна публика и да мотивира множество хора да правят повече в подкрепа на децата. От друга страна, ние в УНИЦЕФ сме наясно  какво точно трябва да се направи и как да постигнем дълготрайни  резултати. Така че заедно съставляваме един наистина добър  отбор! Накратко - целта ни е една и съща: да обединим силата на  различни играчи, за да постигнем най-добрите резултати. Заедно,  ние бележим успехи в името на децата и по този начин всички са  победители!"  Андреа Купър, Ръководител на благотворителната дейност във  фондацията на Ливърпул, каза: "За нас е удоволствие да сме  част от това събитие - и благодарим за любезното домакинство на  Джонатан и Елизабет Алън, както и за партньорството с УНИЦЕФ.  Нашата мисия е да вдъхновим хората за положителна промяна както  за тях самите, така и за останалите - чрез всеотдайната им  подкрепа за футболен клуб Ливърпул. Нашите професионални  треньори наистина се включиха с удоволствие в тренировката с  деца от България. Подобни кампании провеждаме във Великобритания през последните 20 години."

Благотворителният търг, който беше организиран в рамките на  посещението на Ливърпул в София, изпраща послание за важността на ранното детско развитие. Всяко дете - независимо от пол,  етническа принадлежност или увреждания - заслужава най-добрия  старт в живота. Само по този начин децата могат да развият  пълния си потенциал - да постигнат по-добри резултати в училище  и да имат равни шансове да се превърнат в здрави и продуктивни  членове на обществото, след като пораснат.  България е постигнала определен напредък в подсигуряването  на уязвимите деца - особено тези от домовете за медико-социални  грижи - с възможности да растат в любяща семейна среда. Трябват  обаче повече усилия по предотвратяване изоставянията на бебета,  по който показател България се нарежда на едно от първите места  в Европейския съюз. В този смисъл, футболната тренировката беше  замислена и осъществена по такъв начин, че да се изтъкне това,  което децата могат да направят, а не това, което не могат./БТА