Падението на Манчестър Юнайтед в Шампионската лига вече е факт! Отборът на Луис ван Гаал ще трябва да се съсредоточи върху мачовете си от Лига Европа напролет, след като Волфсбург и ПСВ Айндховен ги изритаха извън елиминационната фаза на Шампионската лига. В Германия манчестърци паднаха драматично с 2:3 от "вълците" на Дитер Хекинг, които изиграха един от най-силните си мачове в турнира.

Героят за домакините се оказа централният бранител Налдо, който вкара две попадения, докато Виейриня беше другият голмайстор. Антони Марсиал и автогол на Джошуа Гилавоги държаха надеждите на Юнайтед живи до края, но в другия мач ПСВ осъществи пълен обрат до 2:1 срещу ЦСКА Москва и така зае второто място в група B.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


На "Фолксваген Арена" още в третата минута Андре Шюрле можеше да огорчи англичаните, след като се озова сам срещу вратаря. Германският национал проби покрай Гийермо Варела и нанесе силен удар, който прелетя много високо над гредата.

Юнайтед не се стресна и откри в 10-ата минута. Хуан Мата изработи попадението с чудесен пас за Антони Марсиал, който хладнокръвно реализира с шут по диагонала покрай вратаря Диего Беналио.

Авансът на „червените дяволи“ обаче изтрая само 3 минути. Левият бек Рикардо Родригес центрира по перфектен начин от фаул, за да сервира топката за Налдо. Малко зад точката на дузпата бразилският защитник засече от воле и уши кълбото право в долния ляв ъгъл зад Давид де Хеа. Лошата новина за домакините бе, че Родригес се контузи при изпълнението на прекия свободен удар и няколко минути по-късно бе сменен принудително.

В 27-ата минута Юнайтед съвсем не беше далеч пак да дръпне в резултата. Маруан Фелаини засече страхотно центриране почти от упор, но не можа да преодолее Диего Беналио, който направи страхотно спасяване.

Именно тази намеса позволи на „вълците“ да направят пълен обрат три минути по-късно. Юлиан Дракслер получи топката отдясно и като на шега мина покрай двама от играчите на англичаните. Последва двойно подаване с Макс Крузе, което изведе Дракслер очи в очи с Де Хеа. Германският национал реши да играе неегоистично и сервира топката за Виейриня – 2:1.

Шест минути преди края шокът за Юнайтед можеше да стане пълен в 39-ата минута, когато Шюрле с чудесен пас отвори атаката на тима и изведе Дракслер фронтално срещу вратата. Крилото се изгаври с двама от защитниците на гостите, след което обаче стреля право в тялото на Де Хеа.

Минутка преди края на първата част Джеси Лингард успя да вкара топката в мрежата с далечен шут, но попадението беше отменено, защото намиращият се в засада Хуан Мата опит ада играе с топката. Малко преди този епизод Луис ван Гаал се принуди да прави принудителна смяна, тъй като Матео Дармиан се контузи и на негово място влезе 18-годишният Камерън Бортуик-Джаксън.

След паузата Юнайтед опита, доколкото му позволяха силите, да натисне в търсене на изравнителен гол. В 60-ата минута Мемфис Депай се пребори за топката в наказателното поле на противника, след което отправи тежък удар, който бе спасен от Беналио. Съдията пък малко по-късно даде сигнал, че холандецът е извършил фаул в единоборството срещу Налдо.

Голяма грешка на Давид де Хеа можеше да струва скъпо в 64-ата минута, когато вратарят напусна наказателното си поле, за да пресреща Шюрле. Германецът се върна назад с топката и опита прехвърлящ удар. Испанският страж бе се върнал достатъчно назад, за да избие.

Малко по-късно Шюрле отново бе изведен сам срещу вратаря, но намеса на Смолинг му попречи да нанесе най-добрия възможен шут и вратарят на Юнайтед пак се прояви. От последвалия корнер Максимилиан Арнолд можеше да порази целта с шут от 11-12 метра. Топката прелетя на сантиметри покрай лявата греда.

Юнайтед беше близо до изравняването в 73-ата миунта, когато Мемфис Депай шутира опасно от пряк свободен удар, а кълбото прелетя покрай левия стълб зад Беналио.

Драмата започна в 82-ата минута, когато Гилавоги си вкара нелеп автогол. Центриране на Мемфис Депай от корнер стигна до Фелаини. Белгиецът свали топката във вратарското поле, а тя тупна така, че Гилавоги само я докосна с глава дотолкова, че да заблуди вратаря си – 2:2.

Радостта на „червените дяволи“ този път беше дори по-кратка, защото също след корнер Волфсбург пак поведе. Налдо беше на точното място в малкия пеналт, за да стреля с глава и да препарира Юнайтед.

Тимът на Ван Гаал се хвърли на отчаян щурм в последните минути, като заигралият на върха на атаката Крис Смолинг видя как резервата Марсел Шефер блокира пред голлинията неговия изстрел.

Загубата за Юнайтед значеше, че само победа на ЦСКА Москва над ПСВ в Холандия може да ги класира напред. За кратко московчани накараха английските си колеги да мечтаят, след като успяха да поведат четвърт час преди края. Тогава Никола Исимат-Мирин действа невнимателно в собственото си наказателно поле и фаулира играч на ЦСКА. Опитният Сергей Игнашевич пое отговорността и литна вратаря с шут в обратния ъгъл - 0:1.

Резултатът беше изравнен само четири минути по-късно. В 79-ата защитата на ЦСКА се прояви много слабо при центриране от фаул и топката не беше изчистена добре. Хендрикс от дъгата с глава я върна в пеналта към Люк де Йонг, който без проблем реализира за 1:1.

Четири минути преди края Дейви Пропер взриви трибуните с много красиво изпълнение, което пак показа трудностите на руснаците, когато са поставени под натиск. Четворката пред Игор Акинфеев не можа да избие центриране от фланга, като топката бе заложена пред дъгата за Пропер, чийто кинажален шут по тревата влетя в долния десен ъгъл - 2:1.

Този гол потвърди присъдата на Юнайтед, който завърши трети в крайното класиране.