Отборът на Шалке 04 победи с минималното 1:0 като домакин Порто в първата среща от осминафиналите на Шампионската лига. Немският тим успя да спечели, макар и крехка преднина преди мача-реванш след две седмици в Португалия.

Бурното начало на двубоя, с попадение още в четвъртата минута, обещаваше зрелищен мач, но зрителите на стадиона в Гелзенкирхен, както и тези пред малките екрани, така и не видяха повече голове и в двете врати.

Въпреки това атаките и от двете страни не липсваха. Единственото попадение в срещата обаче бе дело на Кевин Курани, който прати топката в мрежата на Порто в четвъртата минута на двубоя. Нападателят вкара от точката на дузпата, след като вратарят на Порто Да Силва отби топката след удар на бразилеца Рафиня, а тя поапдна точно в Курани, който откри резултата.

След това гостите опитаха да върнат попадението, но въпреки това отборът на Шалке продължи да доминира и не допусна да бъде изненадан до последния съдийски сигнал.

Изключително деен за немския състав продължи да бъде голмайсторът Курани, но нападателят не съумя да вкара второ попадение, което да улесни отбора му за следващия двубой с Порто.

Чудесна възможност имаше и Ракитич, но опитите на домакините така и не се увенчаха с гол. Второто полувреме започна добре за португалците, но в крайна сметка този път стадионът в Гелрзенкирхен не донесе късмет на Порто, който спечели Шампионската лига заедно с Жозе Моуриньо през 2004 година точно на това съоръжение в Германия.