Шалке се класира за 1/4-финалите на Шампионската лига, след като отстрани Порто след изпълнение на дузпи.

Първият двубой бе завършил 1:0 за немците. В днешния реванш пък португалците взеха минимален успех с гол на Лизандро 4 минути преди края, въпреки че бяха останали с 10 човека на терена. Така срещата стигна до продължения, в които нов гол не падна, а при дузпите Шалке бе по-точният отбор и по този начин попадна сред 8-те най-добри отбора в турнира.

Двубоят започна с лек натиск на домакините, които обаче се отчетоха единствено с далечни удари на Куарешма и Босингва. Постепенно обаче португалците засилиха своя натиск и в последните 15 минути на полувремето сериозно затегнаха обръча пред стража на гостите Мануел Нойер, но така и не успяха да стигнат до гол, който щеше да изравни общия резултат.

През втората част гостите успяха да изравнят играта и от своя страна създадоха опасни положения пред Хелтон.

В 82-рата минута Фусиле извърши груб фаул срещу Халил Алтинтоп и съдията Хауърд Уеб му показа червен картон. По този начин домакините останаха с човек по-малко в последните минути.

Въпреки това обаче само 4 минути преди края на редовното време Порто достигна до така желания гол. Лизандро със страхотен изстрел от границата на наказателното поле не даде шансове на Мануел Нойер и вкара срещата в продължения.

По време на допълнителното време португалците стояха добре на терена, въпреки че бяха с човек по-малко. Гол обаче не падна и победителят трябваше да се определи след дузпи.

Рафиня вкара първата дузпа за Шалке, след което Лучо Гонзалес изравни статуквото с удар в средата на вратата. Иван Ракитич даде нова преднина на тима от Гелзенкирхен с изстрел в долния десен ъгъл на вратата.

Бруно Алвеш стреля леко в средата и Мануел Нойер спаси неговия изстрел. След него пък Халил Алтинтоп удвои преднината на Шалке при дузпите.

Голмайсторът Лизандро също не можа да вкара след виртуозно спасяване на младия Нойер. Джърмейн Джоунс не сгреши и след 4:1 при дузпите донесе успеха на своя тим.