Скромният тим на Шахтоьр Караганди продължава с подвизите си в Шампионската лига. В първи плейофен мач за влизане в групите на най-комерсиалния клубен турнир, казахстанския отбор удари с 2:0 на свой терен шотландския колос Селтик. Така „детелините“ ще трябва да заличават най-малко пасив от два чисти гола в реванша след седмица, за да се доберат до място в групите на Шампионската лига.

Домакините от Караганди поведоха в резултата още в 12-ата минута след груба грешка в отбраната на гостите от Селтик и неразбирателство след изпълнение на тъч. Капитанът на Шахтьор Андрей Финонченко се възползва отлично от пасивната игра на „детелините“ и с прецизен удар вкара във вратата на игралия колебливо в този мач Фрейзър Форстър.

Възпитаниците на Нийл Ленън бяха близо до изравняване само шест минути по-късно, но удар от около 30 метра на Крис Комънс срещна напречната греда. Шотландците продължиха да нападат, но усилията им не дадоха резултат.

Въпреки по-добрата игра на гостите през второто полувреме, футболистите на Шахтьор успяха за втори път да изненадат своя противник. 15 минути преди края, ново неразбирателство в защитата на гостите позволи на Сегргей Кжниченко да изскочи на добра позиция и да вкара от близко разстояние.

Така тимът от Караганди взе комфортна преднина преди реванша в Шотландия след седмица.