Барселона стана за пети път европейски клубен шампион снощи, но това стана по забележителен начин. Каталунците постигнаха нещо, което се вижда рядко от времената, откакто КЕШ се превърна в Шампионската лига. 

"Блаугранас", въпреки че не бяха шампиони на страната си при започването на сезона, елиминираха по пътя си само отбори, които са триумфирали в родните си първенства. Първенците на Кипър, Холандия, Франция, Англия, Германия и Италия преклониха глава пред новия властелин на Европа по пътя му към петата клубна титла на Стария континент. 

В груповата фаза Барса победи АПОЕЛ Никозия с 1:0 и 4:0, надделя над Аякс с 3:1 и 2:0, а единствената загуба дойде от Пари Сен Жермен с 2:3. Но на "Камп Ноу" парижани бяха победени с 3:1. 

На осминафиналите препятствието беше Манчестър Сити и въпреки минималните победи с 2:1 и 1:0, то беше прескочено лесно. След това последва нова среща с ПСЖ, като този път каталунците бяха категорични - две победи с по два гола разлика за 2:0 и 3:1. 

Най-тежко беше на полуфиналите, където чакаше Байерн с бившия наставник на Барса Хосеп Гуардиола. След 3:0 в първия мач беше допусната и единствената загуба в елиминациите - 2:3 на реванша, но тя не се оказа фатална по пътя към титлата. 

А в директния спор за трофея първенецът на Италия Ювентус преклони глава след 3:1. Така Барселона записа 11 победи и само две загуби по пътя към Петата и голова разлика 31:11. Интересното е, че 27 от тези попадения бяха дело на триото Меси-Неймар-Суарес, което завърши с общо 122 гола този сезон и счупи всички рекорди по резултатност.