Създаването на суперлига на водещите европейски клубове вече не стои на дневен ред, заяви президентът на Байерн Мюнхен - Карл-Хайнц Румениге. В интервю за германската информационна агенция ДПА той обясни, че клубовете са одобрили реформите в Шампионската лига, които ще влязат в сила от 2018-а година.

"Предвид реформите в Шампионската лига, според мен е удачно да оставим турнира в този му формат за още един 3-годишен цикъл", каза той.

Президентът на Байерн Мюнхен добави, че е категорично против въвеждането на схема от поставени и непоставени отбори в плейофите: "Футболът не е хокей или тенис. Всички предпочитат тръпката от това Реал да се падне с Барса или Байерн - с Борусия. Може би това не е добре за клубовете, но феновете го искат".

Румениге се противопостави и на идеята за съкращаване на отборите в Лига Европа, където в груповата фаза играят 48 клуба. Той заяви, че ще бъде по-атрактивно, ако бъде увеличен залогът: "Може би вторият и третият също трябва да печелят квоти за Шампионската лига. Поощряването създава качество, а с него се увеличава печалбата".

"Сега футболистите играят почти по 70 мача на година и аз мисля, че е редно да направим място в календара за почивка и възстановяване. Всички се оплакват от контузии, които са очаквани при това изтощение. ФИФА е длъжна да обърне внимание на здравето на играчите. Те имат нужда от глътка въздух", завърши Румениге.