Барселона и Манчестър Юнайтед завършиха при нулево равенство първия мач от 1/2-финалния сблъсък между двата тима в Шампионската лига.

Двубоят на „Ноу Камп” премина под пълно превъзходство за домакините, които обаче така и не успяха да вкарат във вратата на Едвин Ван дер Сар и по този начин запазиха интригата за реванша.

Въпреки надмощието на каталунците, най-чистото положение в мача бе дело на гостите още в 3-тата минута.

Пол Скоулс центрира от корнер, Кристиано Роналдо засече с глава, но топката срещна ръката на Габи Милито и съдията Масимо Бусака отсъди 11-метров наказателен удар.

Зад топката застана Роналдо, чийто удар обаче мина встрани от вратата на Виктор Валдес.

Пропуснатата дузпа подейства много добре на домакините, които обсъдиха вратата на „червените дяволи”. 

При една от опасните си атаки, в 13-тата минута, трима футболисти на каталунците излязоха срещу двама бранители на Юнайтед. Меси подаде към Ето’о, който обаче се засуети и в крайна сметка сбърка с паса.

Малко след това пък Шави имаше шанс да затрудни Ван дер Сар от пряк свободен удар, но шутът му срещна стената.

В 29-тата минута пропусналият дузпата Роналдо падна в наказателното поле в нов опит да си изпроси наказателен удар, но този път швейцарският рефер не посочи бялата точка.

В края на полувремето португалската звезда нахлу опасно по десния фланг и бе фаулиран грубо от Рафаел Маркес. Мексиканецът получи първия жълт картон в мача, който ще го извади от участие в реванша.

Втората част започна така, както завърши първата – с натиск на Барселона.

Дзамброта изпробва мерника си от 30 метра, но топката мина малко над вратата на Юнайтед.

Самуел Ето’о пропусна чудесна възможност за откриване на резултата в 53-тата минута. Андрес Иниеста хитро с пета пусна към камерунеца, който от близо разстояние уцели мрежата, но от външната страна на вратата. След него Майкъл Карик повтори упражнението, само че този път на отсрещната врата.

Изненадващо, в 62-рата минута Франк Рийкард пусна в игра Боян Къркич на мястото на звездата на каталунците Лео Меси. Младият талант от сръбски произход обаче не можа да се отличи с нещо особено за 30-те си минути на „Ноу Камп”.

В 73-тата минута след съприкосновение с Патрис Евра, Иниеста се строполи в наказателното поле, но съдията Бусака не отсъди дузпа.

До края на срещата ударите към вратата на домакините набъбнаха на 21 срещу едва 6 за Юнайтед. Усилията на влезлия като резерва Тиери Анри също не доведоха до резултат и така срещата завърши при нулево равенство.

Реваншът между двата тима е идния вторник и ще се играе на „Олд Трафорд”.

Барселона: Валдес, Милито, Маркес, Шави, Иниеста, Ето’о, Дзамброта, Меси (62’ Боян), Деко (77’ Анри), Абидал, Яя Туре

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Евра, Харгрийвс, Фърдинанд, Браун, Кристиано Роналдо, Рууни (76’ Нани), Парк, Карик, Скоулс, Тевес (85’ Гигс)

Съдия: Масимо Бусака (Швейцария)

Стадион: „Ноу Камп”, 95000 зрители