Победителят в Шампионската лига от миналия сезон Барселона не успя да тръгне с успех по пътя към защита на трофея си. Каталунците стигнаха само до 1:1 при гостуването си на Рома, въпреки че можеха да си заминат и с успеха. Този двубой беше и юбилейният стотен за звездата Лео Меси в Лигата на богатите. 

Момчетата на Луис Енрике поведоха с гол на Луис Суарес в 21-та минута, при който обаче домакините се скъсаха да протестират. Те обаче успяха да изравнят с гол-шедьовър на Алесандро Флоренци в 31-та минута, а до края повече попадения не паднаха. 

Мачът предложи много емоции от самото начало. Юбилярят Лео Меси можеше да ознаменува 100-ия си мач в Шампионската лига с гол още в 4-та минута, но ударът му от около 20-ина метра не намери целта за няколко сантиметра. 

Домакините опитваха на контри да затрудняват защитата на каталунците, но Един Джеко и Мохамед Салах не успяха да отправят опасни удари към Марк-Андре Тер Стеген. Барса пробваше чрез обичайните заподозрени Меси-Суарес-Неймар да тормози противниковата отбрана и определено успяваше. 

Така се стигна до 21-та минута, когато гостите поведоха. Тогава при една бърза атака топката стигна до Иван Ракитич, който нахлу в наказателното поле. Хърватинът сервира топката на главата на Луис Суарес, който от метър-два я насочи в мрежата. 

"Вълците" се хвърлиха в бурни протести след това попадение, като претендираха първо за нарушение на Меси срещу защитник точно преди центрирането, а после и за засада при удара на Суарес. Реферите обаче не уважиха претенциите им и зачетоха попадението. 

Малко след това каталунците бяха тези, които се хвърлиха в бурни протести срещу рефера. Андрес Иниеста изведе с един от фирмените си пасове Луис Суарес зад защитата и уругваецът преодоля Войчех Шчесни с един финт. 

Полякът се хвърли в краката му, а Суарес падна, искайки дузпа. Реферът не даде такава, а в Испания веднага извадиха няколко стопкадъра, които показват как стражът удря с тяло опорния крак на нападателя. 

И малко след това каталунците бяха наказани. Алесандро Флоренци отбеляза феноменален гол, но и вратарят Тер Стеген е за критики при тази ситуация. Италианецът вкара гол от 50 метра, като прехвърли излезлия напред страж. Топката се чукна от гредата и се оплете в мрежата за 1:1 в 31-та минута. 

След това Лео Меси имаше два шанса да даде отново преднина на тима си, но първо отдалеч не беше точен, а после, след като навърза трима защитници пред вратарското поле, стреля силно, но Шчесни изби. 

"Вълците" продължиха да разчитат на контри и при една от тях можеха да поведат в 45-та минута, когато Раджа Наинголан се оказа в изгодна позиция и стреля, но този път Тер Стеген показа класа и изби. Така двата тима се оттеглиха на почивка при равенство 1:1. 

Веднага след почивката Барса тръгна да търси втория гол и още след подновяването на играта Меси не можа да се разпише от изгодна позиция, а в 47-та минута и Луис Суарес не можа да вкара сам срещу Шчесни след пас на Жорди Алба и стреля в тялото на поляка. След тази ситуация обаче се наложи смяна на стража и на терена влезе ветеранът Морган де Санктис. 

Барса продължи да държи повече топката и да опитва да създава опасности, но реално стражът на "вълците" не беше сериозно затруднен. Меси не спираше да го обстрелва, но така и не можа да го преодолее. 

Най-чистото положение пред аржентинеца се откри 78-та минута, когато се освободи в наказателното поле и стреля мощно, но този път гредата не му позволи да се запише сред голмайсторите. Само две минути след това и Андрес Иниеста можеше да вкара, когато се измъкна сам срещу Де Санктис, но ударът му беше спасен от 38-годишния страж. 

Играчите на Рома се задоволяваха с организиране на контри, като при една от тях претендираха и за дузпа за задържане от страна на Хавиер Масчерано, но реферът не видя нарушение. Иначе Мохамед Салах и Алесандро Флоренци имаха сравнително изгодни ситуации, но не можаха да се възползват от тях. 

В последните секунди испанският шампион се хвърли здраво напред и имаше още три чисти шанса за гол, но тогава настъпи часът на Морган де Санктис, който отрази всичко и опази точката. 

Така въпреки превъзходството, Барса не успя да стигне до трите точки в това гостуване и си тръгва само с хикс от Вечния град. Каталунците имат обаче достатъчно мачове, за да изковат първата позиция, която безспорно е целта им в тази група. 

Байер Леверкузен - БАТЕ Борисов

източник: БГНЕС

Другият мач от групата предложи доста повече попадения, а и победител. В него Байер Леверкузен сгази гостите си от БАТЕ Борисов с 4:1 и, макар и временно, излезе на върха на подреждането. 

"Аспирините" тръгнаха с настроение и откриха резултата след само четири минути игра. Тогава защитата на беларусите се замота при изчистването на една топка в наказателното поле и до нея се докопа Адмир Мехмеди, който с прекрасен удар с външен фалц отбеляза за 1:0. 

Но, изненадващо или не, БАТЕ изравни малко по-късно. Тогава след центриране от корнер на Игор Стасевич в 13-та минута Неманя Милунович се извиси над защитата и стреля с глава, а топката се оплете в мрежата след слаба намеса и на вратаря на германците. 

Въпреки шансовете за домакините до почивката, повече попадения не паднаха. Но след подновяването на играта пред вратата на беларусите се изви истинска буря. И още в 47-та минута резултатът стана 2:1 в полза на Байер. 

Тогава след хубав пробив Карим Белараби намери Хакан Чалханоглу и той стреля от наказателното поле, топката рикошира в крака на защитник и се насочи неспасяемо в мрежата на БАТЕ Борисов. 

Малко след това Хавиер Ернандес за пореден път показа, че може да пропусне от всяка ситуация, преди да се разпише в 59-та минута. Тогава след грешка при изнасянето на топката от страна на гостите, тя се озова у Кевин Кампъл, който изведе Чичарито на стрелкова позиция и този път мексиканецът не пропусна - 3:1. 

"Аспирините" се забавляваха след този гол и все пак успяха да стигнат до още един. Това стана в 76-та минута, като точен беше Чалханоглу от дузпа, която беше отсъдена за игра с ръка на Филип Младенович от БАТЕ в наказателното поле. 

Така Байер Леверкузен се поздрави с трите точки и излезе временно начело в завързаната група. БАТЕ пък още от първия кръг се закотви на дъното и вероятно няма да мръдне от там до края на груповата фаза.