Елиминациите в Шампионската лига отново са тук. Тази вечер стартират първите реванши от осминафиналите в турнира и ще станат ясни първите два тима с място в топ 8 на Европа. От 21,45 часа Реал Мадрид посреща Рома и Волфсбург приема Гент, като за гостите двубоите ще бъдат невероятно изпитание за волята и характера им.

Реал Мадрид, въпреки всичките си сътресения напоследък, има защо да се чувства на крачка от класирането. Испанците спечелиха гостуването си в Рим с 2:0 през миналия месец, което ги поставя в идеална позиция преди тазвечершната среща на „Сантиаго Бернабеу“. Тя ще бъде общо деветата между двата съперника в евротурнирите, като „белия балет“ има предимство с 4 победи, 1 равен и 3 загуби. По принцип Реал играе силно у дома срещу тимове от Апенините – от общо 30 домакински мача тимът е спечелил 21 (другите са 3 равенства и 6 загуби).

Надеждата за римляните се казва, странно или не, Лучано Спалети. Именно с италианския специалист начело Рома за последно е отстранявал Реал в Шампионската лига. Това се случи през сезон 2007/2008 година, когато двата тима отново играха осминафинал. Тогава „вълците“ постигнаха две победи с по 2:1 и продължиха в следващия етап. Интересното е и друго – Реал беше елиминиран от Ювентус в два мача миналата година, което означава, че последния успех на испанците в подобен тип елиманации датира от сезон 1987/1988, когато те се справиха с Наполи (общ резултат 3:1).

Фактите около мача:

- Рома за последно достигна ¼-финал в Шампионската лига през 2008 година.
- За последно Рома спечели като гост в Шампионската лига срещу Базел (3:2) през ноември 2010 година.

- Реал Мадрид само веднъж е бил отстраняван при 30-те случая, в които печели първия елиминационен мач в турнир под егидата на УЕФА. Изключението беше Одензе през сезон 1994/1995 – тогава испанците победиха с 3:2 далеч от дома, но на „Бернабеу“ паднаха с 0:2.

- Рома беше един от любимите противници на Зинедин Зидан, докато настоящият треньор на Реал беше активен футболист. Неговите сборни показатели от периодите му в Реал и Ювентус са 7 победи, 5 равенства и едва 2 загуби.
- Кристиано Роналдо беше част от състава на Манчестър Юнайтед, който на два пъти игра четвъртфинали в ШЛ срещу Рома (2007 и 2008 година). През 2007 година португалецът вкара два гола при победата в реванша със 7:1, а през следващата се разписа веднъж при 2:1 в Рим.

- В лагера на Реал заплашените от наказание при получаване на жълт картон са Каземиро и Серхио Рамос, докато за Рома това са Даниеле Де Роси и Раджа Наинголан.

- Бензема получи контузия в бедрото през първото полувреме на градското дерби срещу Атлетико Мадрид и най-вероятно няма да играе тази вечер. Лука Модрич също е под въпрос за Реал, докато възстановените Марсело и Гарет Бейл се завърнаха в игра срещу Селта през уикенда.

- Кевин Строотман, въпреки че е възстановен от контузията си в коляното, няма да вземе участие за Рома тази вечер. Причината е, че заради дългосрочната си травма холандецът не бе картотекиран за елиминациите в Шампионската лига.

В другия мач задачата на гостуващия Гент няма да е по-лека. Белгийците паднаха с 2:3 у дома в първата среща, когато откровено Волфсбург подцени нещата. Тимът на Дитер Хекинг беше на път да си плати, като пропилее аванс от 3 чисти гола, който щеше да направи реванша почти протоколен. Едва ли „вълците“ ще допуснат подобна грешка отново, но пък напрежението ще бъде изцяло върху тях. Евентуално отпадане от Гент със сигурност ще бъде сметнато за неуспех и затова Волфсбург ще опита много рано да предреши развръзката. Германците могат да придобият допълнителна увереност от факта, че спечелиха всичките си три домакинства в груповата фаза – 1:0 срещу ЦСКА Москва, 2:0 срещу ПСВ Айндховен и 3:2 срещу Манчестър Юнайтед. Освен това „вълците“ нямат загуба в елиминации на разменени гостувания, когато постигнат успех навън в първата среща. Дотук тимът никога не е отпадал или продължавал напред в турнир на УЕФА след изпълнение на дузпи.

Фактите около мача:

- Гент само два пъти в историята си е играл срещу германски отбори в евротурнирите. Любопитното е, че и във всеки от тези сблъсъци белгийците съумяват да спечелят далеч от дома. През 1991/1992 те правят 0:0 у дома срещу Айнтрахт Франкфурт в Купата на УЕФА, а после продължават напред след 1:0 в реванша. През 2001 в турнира Интертото те печелят с 3:2 ответния мач срещу Вердер Бремен и след загуба 0:1 у дома продължават напред заради головете на чужд терен.

- Гент се класира напред в евротурнирите само веднъж от четирите случая, в които губи като домакин в първия мач.

- Волфсбург продължава напред във всичките си три сблъсъка в Европа, при които печели първия мач като гост (и трите са в турнира Интертото).

- Даниел Калиджури е единственият играч на Волфсбург, заплашен от наказание при получаване на нов жълт картон.

- В лагера на Гент цели петима играчи имат жълти картони и потенциално могат да получат наказание.