Ливърпул за пореден път доказа, че се справя отлично в двубоите, в които е поставен под напрежение. „Червените“ не оставиха никакъв шанс на френския Олимпик Марсилия на „Стад Велодром“ и след категоричен успех с 4:0 си осигури място на осминафиналите в Шампионската лига. Петкратните европейски клубни шампиони имаха нужда от победата, за да си гарантират място сред 16-те най-добри на Стария континент.


Мачът на препълнения „Стад Велодром“ започна отлично за възпитаниците на Рафаел Бенитес, които успяха да поведат още в третата минута. „Мърсисайдци“ получиха право да изпълнят дузпа, след като в наказателното поле бе съборен капитанът Стивън Джерард. Самият той застана зад топката и след като първият му удар бе спасен от вратаря Стив Манданда при добавката Джерард не сгреши.


Ранният гол стъписа допълнително домакините, които не успяваха да организират нищо смислено в предни позиции. Това даде шанс на гостите да владеят повече топката и да атакуват масирано.


Вторият гол в мача дойде само няколко минути по-късно, когато намиращият се в отлична форма нападател Фернандо Торес реализира след солова акция отляво. Испанецът получим топката в наказателното поле и след като преодоля двама бранители в бяло не срещна трудности да се разпише за 2:0.


Постепенно „червените“, които в този мач бяха в резервния си черен екип, намалиха темпото, което помогна на домакините да организират няколко атаки. Въпреки това футболистите на Марсилия трудно създаваха чисти голови положения пред Пепе Рейна. Наставникът на домакините Ерик Герец се опита да промени статуквото на терена, правейки ранна смяна. В игра в средата на първата част се появи младата надежда Самир Насри на мястото на неубедително представящият се Шейру. В крайна сметка първите 45 минути завършиха с два гола преднина за Ливърпул.


Всичко в мача бе решено веднага след подновяването на играта през втората част. В 48-ата минута в първата си атака Ливърпул направи резултата класически и окончателно отказа тима на домакините. Автор на третото попадение стана холандският нападател Дирк Каут. Той се измъкна отлично от отбраната на марсилци и със силен шут опъна мрежата зад Манданда.


Въпреки внушаващото си предимство Ливърпул продължи да напада като редица пропуски направиха Джерард, Торес и Джон Арне Рийзе. В даденото от съдията Тере Хауге продължение влезлият като смяна Райън Бабел оформи крайният резултат в мача. Младокът бе изведен чудесно от Фабио Аурелио и без проблеми преодоля стража на Олимпик, за да сложи точка на спора.


Така Ливърпул събра актив от 10 точки и като втори отбор продължава напред. Първи в групата е отборът на Порто, който се наложи с 2:0 над турския Бешикташ. Головете за „драконите“ реализираха Лучо Гонзалес и Рикардо Куарешма.

 

Олимпик Марсилия продължава участието си в Европа, но в турнира за Купата на УЕФА, докато Бешикташ ще трябва да се съсредоточи върху представянето си в турското първенство.

 

Крайно класиране в Група А:

1. Порто 11

2. Ливърпул 10

3. Олимпик 7

4. Бешикташ