Финалът в европейската Шампионска лига по футбол може да се премести за първи път извън рамките на континента, намекна новоизбраният президент на УЕФА Александър Чеферин. В интервю за агенция АП словенският адвокат заяви, че ще направи отворена процедура за кандидатстване за домакин на финала на най-комерсиалния клубен турнир. Така например Ню Йорк може да приеме такъв мач. 

"Аз мисля, че е една сериозна идея за бъдещето, но ние трябва да говорим в детайли по въпроса", заяви Чеферин и добави, че дистанцията от Португалия до Азербайджан със самолет не е по-малка от един полет до Ню Йорк. 

"Не мисля, че ще бъде проблем за феновете, за клубовете още по-малко. Най-големите от тях така и така всяко лято правят турнета и играят по между си в Америка, в Азия, в Австралия. Но все пак традицията е, че това е европейски турнир. Нека обаче да огледаме от всички страни тази възможност."

"Не можем да пренебрегнем Азия, защото от там идва сериозно финансиране във футбола. Когато ние играем мачовете си в 21.45 часа, там отдавна е нощ и феновете спят. Но не ме разбирайте погрешно. Аз не гледам само Азия, а например да пренебрегна САЩ или Австралия. Всички пазари са еднакво важни за нас". 

В момента УЕФА раздава домакинствата за финалите на клубните турнири по свое решение, а не се кандидатства. 

"Ако изберем процедурата на кандидатстване и на гласуване от представителите на управителното тяло, това ще свали напрежението от мен като президент и ще отпаднат съмненията за политическо решение. Така все повече финалът в Шампионската лига ще бъде световен спортен продукт.