Парижки прокурори са започнали съдебна процедура срещу бившия защитник на Франция и Манчестър Юнайтед Патрис Евра за хомофобски обиди, отправени към ПСЖ, съобщи съдебен източник за АФП.

Разследването е следствие на подадена жалба миналата седмица от две френски групи за правата на хомосексуалистите – Спрете хомофобията и Мус, подкрепени от Ред Дайрект – асоциация от бивши футболисти на Париж Фут Гей, бивш аматьорски футболен клуб.

„Това е голямо удовлетворение за нашия колектив Ред Дайрект“, заяви един от членовете на асоциацията Жулиен Понт за АФП, който похвали „бързата реакция на парижкия прокурор, който е решил да разследва г-н Евра“.

Евра използва френски хомофобски език, докато се подиграваше на ПСЖ след отпадането им от осминафиналите на Шампионската лига от Манчестър Юнайтед. Французинът направи своите коментари във видео, публикувано в социалните мрежи, казвайки: ПСЖ, вие сте педали…Ето кои са истинските мъже“.

37-годишният бранител се защити в социалните мрежи след инцидента, заявявайки че „обича всички“ и не е хомофоб. „Думите на Патрис Евра, които различиха „педали“ от истински мъже“, показват хомофобията в световния футбол“, заяви в свое изявление адвокатът на групата Етиен Дешулиер.

„Това е недопустимо от страна на бивш капитан на Франция. То трябва да бъде порицано“, добави той. Евра има 81 мача за националния отбор на „петлите“. /БГНЕС