Жребият за осминафиналите в Шампионската лига беше изтеглен. Два големи сблъсъка приковават вниманието на тази фаза от турнира. За радост на всички фенове на футбола един срещу друг ще се изправят Пари Сен Жермен и Манчестър Юнайтед, което означава, че ще наблюдаваме отново Лионел Меси и Кристиано Роналдо един срещу друг.

Другият голям мач на 1/8-финалите противопоставя испанския и германския шампион един срещу друг - Атлетко Мадрид и Байерн Мюнхен.

Не трябва да бъдат подценявани и другите изтеглени двойки. Настоящият носител на трофея Челси ще срещне френския шампион Лил, а рекордьорът по отличия в турнира Реал Мадрид ще играе с Бенфика. 

Шесткратният шампион Ливърпул изтегли наглед един от най-желаните съперници в лицето на дебютанта в тази фаза на турнира РБ Залцбруг. Английският шампион Манчестър Сити ще се изправи срещу Виляреал, докато Ювентус има задачата да се справи със Спортинг Лисабон.

Много емоции ще предложи и сблъсъка между италианския шампион Интер и първенецът на Нидерландия Аякс, който показва чудесен футбол.

Непосредствено след церемонията, УЕФА обяви, че първият жребий за Шампионска лига, теглен от 13:00 часа днес е невалиден. Причината са двете допуснати грешки по време на процедурата. Първо бе изтеглено името на Манчестър Юнайтед като съперник на Виляреал - нещо, което е забранено по регламент, тъй като двата отбора бяха в една предварителна група. След това, когато бе изтеглен Атлетико Мадрид, топката на Манчестър Юнайтед не бе поставена в урната с възможните съперници на шампионите на Испания. За съперник на "дюшекчиите" се падна Байерн Мюнхен.


Всички двойки за 1/8-финалите в Шампионска лига:

Бенфика - Реал Мадрид

Виляреал - Манчестър Сити

Атлетико Мадрид - Байерн Мюнхен

Ред Бул Залцбург - Ливърпул

Интер - Аякс

Спортинг Лисабон - Ювентус

Челси - Лил

Пари Сен Жермен - Манчестър Юнайтед


Осминафиналите ще се играят в два мача на разменено гостуване, като в реваншите домакини ще бъдат поставените отбори. Датите за първите мачове са 15/16/22/23 февруари, а за реваншите - 8/9/15/16 март. Отбори от една и съща държава и една и съща група не можеха да  се паднат един срещу друг в първата фаза на елиминациите. 

Жребият за четвъртфиналите и полуфиналите ще бъде изтеглен на 18 март. Финалът на ШЛ този сезон ще се състои на 28 май догодина на „Газпром Арена“ в руския град Санкт Петербург.


Поставени отбори: Аякс (Нидерландия), Байерн Мюнхен (Германия), Ювентус (Италия), Ливърпул (Англия), Лил (Франция), Манчестър Сити (Англия), Манчестър Юнайтед (Англия), Реал Мадрид (Испания) 

Непоставени отбори: Атлетико Мадрид (Испания), Бенфика (Португалия), Челси (Англия), Интер (Италия), Пари Сен Жермен (Франция), Ред Бул Залцбург (Австрия), Спортинг Лисабон (Португалия), Виляреал (Испания)

Жребий за соминафиналната фаза на ШЛ

източник: БГНЕС