Груповата фаза на Шампионската лига през тазгодишната кампания официално приключи. Лион стана последният отбор, който взе „билет” за елиминациите, завършвайки наравно в дуела с Шахтьор 1:1 и стана 16-ият отбор, който отиде към 1/8-финалите.

Всичко в най-комерсиалния футболен турнир е ясно, преминавайки през всички 96 мача. На предстоящия жребий ще могат да се паднат победителя от дадена група срещу втория от друга. В първата фаза на елиминациите не могат да се срещнат два отбора, които са мерили сили в една група, както и отбори от една и съща държава. Тези две правила отпадат, когато се стигне до фазата на ¼-финалите.

Хипотетично е възможно на жребия идния понеделник да се паднат отбори, които имат сметки за уреждане от миналата година. Напълно вероятно е да станем свидетели на ранно повторение от финала на миналогодишното издание между Реал Мадрид и Ливърпул още на 1/8-финалите. „Червените” могат да срещнат и Порто, с който се разправиха именно в тази фаза с португалския колос.

Същевременно можем да станем свидетели на още една схватка между Тотнъм и Ювентус, които спореха миналата година точно в тази фаза от надпреварата. В нея „бианконерите” се оказаха победители, след което преклониха глава на ¼-финалите от Реал Мадрид.

Жребият е идния понеделник, 17-и декември, от 13:00 часа в Нион. Датите, на които ще се играят мачовете първите мачове, са 12-и, 13-и, 19-и и 20-и февруари. На 5-и, 6-и, 12-и и 13-и март са реваншите, от които ще произлязат бъдещите четвъртифиналисти в турнира.


Победители от групите в ШЛ през 2018/19:

Група А: Борусия Дортмунд

Група В: Барселона

Група С: Пари Сен Жермен

Група D: Порто

Група Е: Байерн Мюнхен

Група F: Манчестър Сити

Група G: Реал Мадрид

Група H: Ювентус

Завършили на второ място в своите групи:

Група А: Атлетико Мадрид

Група В: Тотнъм

Група С: Ливърпул

Група D: Шалке 04

Група Е: Аякс

Група F: Лион

Група G: Рома

Група Н: Манчестър Юнайтед