Средата на септември е. Прелестта на Шампионска лига се завръща. Най-силният, най-скъпият и най-вълнуващ клубен турнир на планетата отново се настанява в нашите домове. Най-стойностните тимове, които притежават най-силните играчи. Всички на едно място в спор за една титла – Купата с големите уши.

Днес стартира груповата фаза на 63-та Шампионска лига. Защитаващият трите си поредни титли Реал Мадрид е изправен пред конкуренцията на все по-жадните си съперници - Барселона, Атлетико Мадрид, Ювентус, ПСЖ, Байерн Мюнхен, Ливърпул, Манчестър Сити.

„Господарят“ на турнира Кристиано Роналдо (с най-много голове в историята – 120) сложи „черни“ кантове на досегашната си бяла фланелка и ще опита да грабне трофея с трети различен отбор – Ювентус. Един от най-важните въпроси през този сезон е - ще успее ли?

Още „Ден 1“ ни носи полъх на титаничност, на влудяваща мощ и напрегната динамика. Ето какво да очакваме от първите мачове в груповата фаза на Шампионска лига:

Интер - Тотнъм

Англо-италианският сблъсък между Интер и Тотнъм открива битката в Група “B”, където са още отборите на Барселона и ПСВ Айндховен. Въпреки че не тръгна убедително в първенството, с едва 4 спечелени точки от четири кръга, Интер привлече някои наистина силни единици в състава си през това лято като Раджа Наинголан, Кейта Балде, Шиме Вършалко, Лаутаро Мартинес и Стефан Де Врий. Това е първото участие на Интер в турнира на богатите от сезон 2011/2012г..

Тотнъм от своя страна се превърна в единствения отбор в историята на Висшата лига, който не купи и не продаде нито един играч през лято. Целостта и балансът в състава бяха запазени, но достатъчни ли са те за поход в Топ 4 в Англия и силно представяне на европейската сцена? „Шпорите“ се настаниха удобно в последните години в най-комерсиалната клубна надпревара. През миналия сезон те отпаднаха злощастно в 1/8 финалите от Ювентус след 2:2 в Италия и загуба с 1:2 на „Уембли“.

Маурисио Почетино няма да може да разчита на титулярния си страж Юго Лорис, който е с травма в прасеца и ще отсъства няколко седмици. На неговото място трябва да застане резервата Михаел Ворм. Деле Али също страдаше от контузия, което го поставя под въпрос за сблъсъка на „Джузепе Меаца“. Аут са още Муса Сисоко и Винсент Янсен. Изненадващо Тоби Алдервейлд и Киърън Трипиър отпаднаха от сметките на наставника, като на тяхно място в защитата на Тотнъм трябва да застанат Дейвинсон Санчес и Серж Орие.

За домакините Шиме Вършалко продължава да аут от сметките, както и младият аржентинец Лаутаро Мартинес, докато Данило Д‘Амброзио е под въпрос. Жоао Марио и Роберто Галиардини също няма да вземат участие в срещата.

Интер и Тотнъм са се срещали общо 5 пъти в европейските клубни турнири, като лондончани печелят на три пъти и завършват наравно в два случая. Най-паметният мач бе през 2010г., когато „шпорите“ победиха съперника на гост с 4:3, а Гарет Бейл вкара хеттрик. Хубавата новина за Интер е, че тимът спечели 9 от последните си 13 мача в Шампионска лига, но с оглед на формата на „нерадзурите“ тази благоприятна тенденция може и да се наруши.

Срещата между Интер и Тотнъм е на 18 септември, вторник, от 19:55 часа, като нея ще можете да гледате по Max Sport 1.

Барселона - ПСВ Айндховен

5-кратният носител на Шампионска лига  - Барселона, име само една цел – спиране на „бялата“ доминация на Реал Мадрид и прибиране на Купата в Каталуния. Барса отпадна по най-кошмарния начин през миналия сезон, когато Рома успя да вкара три чисти гола на реванша, въпреки че загуби с 1:4 на „Камп Ноу“.

Момчетата на Ернесто Валверде започват новата кампания срещу шампиона на Холандия – ПСВ Айндховен в мач от Група „В“, където са още тимовете на Тотнъм и Интер.

Атакуващата мощ на Барселона е плашеща, след като в четири кръга от началото на шампионата отборът е реализирал 14 попадения, а основни виновници за това са нападателите Луис Суарес, Усман Дембеле и, разбира се, Лионел Меси.

ПСВ вече мина успешно през плейофите на турнира, след като надделя над белоруския БАТЕ Борисов с общ резултат 6:2. Момчетата на Марк ван Бомел са дори още по-убедителни в предни позиции отколкото съперника си в днешната вечер – 27 гола в 7 срещи. Големи проблеми на каталунците могат да създадат развилнелите се Стивън Беруин и мексиканската звезда Ървинг Лосано.

Фелипе Коутиньо, след трансфера си през януари тази година от Ливърпул, вече ще може да дебютира за каталунците в турнира.

За холандците Стивън Беруин вече е напълно възстановен от леката си контузия в слабините. ПСВ обаче ще бъде без Райън Томас, Данте Риго и Масимилиано Ромеро.

За гостите обаче предстои наистина тежък тест, след като статистиката гласи, че Барса не е губел домакински мач в турнира от октомври 2009г. – 1 загуба последните 49 срещи.  Това ще бъде първи мач между Барселона и ПСВ Айндховен в историята на Шампионска лига.

Срещата между Барселона и ПСВ Айндховен е на 18 септември, вторник, от 19:55 часа, като нея ще можете да гледате по Max Sport 2.

Ливърпул - Пари Сен Жермен

Групата на смъртта е Група „С“ в турнира. Там са тимовете на миналогодишния финалист - Ливърпул, вицешампиона на Италия - Наполи, шампиона на Франция – ПСЖ, както и първенецът на Сърбия – Цървена звезда.

Началото се дава от един наистина вдъхновяващ мач, който ще ни предложи огромно количество неконтролируеми електролити по целия терен във всички 90 минути.

„Мърсисайдци“ започнаха експресно сезона във Висшата лига с пет победи от първите си пет мача, като в последния кръг взеха скалпа на един от най-сериозните си противници по пътя към първа титла в Англия от 28 години насам – Тотнъм.  ПСЖ е със същия актив след същия брой мачове във френската Лига 1.

Любопитното е, че в миналото издание както англичаните, така и французите бяха повалени от бъдещия шампион Реал Мадрид – парижани в осминафиналите, докато момчетата на Клоп на финала.

Срещата ще противопостави две от най-смъртоносните атакуващи триота в света – Мане, Фирмино и Салах за Ливърпул и Мбапе, Неймар и Кавани за ПСЖ. Головете общо за двата тима през целия минал сезон бяха 192 в 76 мача, което си е абсолютен рекорд за някои от сблъсъците през този сезон в груповата фаза на турнира. Със сигурност това не трябва да бъде изпускано, тъй като и двата отбора залагат на атаката, на високата преса, на притежанието на топката, на доминацията. 

Аут за тима от „Анфийлд“ са трайно контузените Адам Лалана, Деян Ловрен и Алекс-Окслейд Чембърлейн. Капитанът Джордън Хендерсън остана на скамейката при успеха над Тотнъм (2:1), но сега Клоп може да заложи на своя войник в халфовата линия.

Роберто Фирмино получи много тежък удар от Ян Вертонген в лявото око, но по всяка вероятност ще успее да се върне на терена. Резерва на Алисон трябва да бъде Симон Миньоле, който също изкара период на възстановяване след травма. Юрген Клоп ще заложи на запазеното си 4-3-3 с халфове Наби Кейта, Джорджинио Вайналдум и по всяка вероятност Джордън Хендерсън.

За гостите Джанлуиджи Буфон (за червения си картон срещу Реал Мадрид на четвъртфиналите през миналия сезон) и Марко Верати са аут за заради наказания. Алфонс Ареола ще застане под рамката, докато голяма е вероятността Маркиньос да окупира мястото на италианеца в сърцето на халфовата линия, редом до Адриен Рабио в схема 4-2-3-1. Друг голям липсващ за парижани ще бъде бразилският десен бек Дани Алвеш, докато Лейвин Курзава е под въпрос.

Напред за парижани ще действат Килиан Мбапе по десния фланг, Анхел Ди Мария – левия, и Кавани и Неймар един зад друг. Срещата ще бъде европейски дебют за новия наставник на ПСЖ през този сезон Томас Тухел.

Това ще бъде и първи мач между двата тима в историята на най-силния евротурнир.

Мачът между Ливърпул и Пари Сен Жермен е на 18 септември, вторник, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате по Max Sport 2.

Монако - Атлетико Мадрид

Двата тима ще се срещнат за първи път помежду си в каквато и да е надпревара. Свързваща връзка между тях обаче се появи през лятото, когато бившият вече играч на „монегаските“ Тома Лемар се превърна в най-скъпата покупка в историята именно Атлетико Мадрид (около 70 млн. евро). Това е среща от Група „А“, като тук са още и тимовете на Брюж и Борусия Дортмунд.

Миналият сезон не носи добри спомени и на двата тима, след като те отпаднаха още в груповата фаза. За Атлети обаче това бе добра поличба, тъй като в края на годината тимът ликува с трофея в Лига Европа за втори път в ерата на Диего Симеоне.

Монако направи най-силната си еврокампанията през 2016/2017г., когато достигна до полуфиналите, но отстъпи на Ювентус. Мадридчани пък се класираха на два финала – 2014 и 2016г., но и в двата случая губеха от градския съперник Реал.

Атлетико започна лошо сезона в Ла Лига и спечели едва 5т. от четири двубоя. Същото се отнася и за Монако, който е със същия актив, но на 15-то място във френската Лига 1.

Французите са със сериозни кадрови проблеми преди първия си мач в Шампионска лига за сезона. За домакините нападателите Пиетро Пелегри и Стефан Йоветич са извън сметките. Същото се отнася и за руския халф и лятна покупка на тима Александър Головин. Вратарят Даниел Субашич е под въпрос, на негово място може да застане Диего Беналио.

Нападателят Радамел Фалкао е готов да се завърне в стартовите 11, след като му по дадена почивка в последния мач от шампионата. Рони Лопес е аут, докато Насер Шадли ще продължи да твори по левия фланг на нападението на французите.

Атлетико няма да може да разчита на халфа Витоло и десния бек Сантиаго Ариас, а Никола Калинич има травма, която може да не му позволи да влезе дори и от скамейката. Стефан Савич не игра срещу Ейбар заради червен картон, но сега ще може да вземе участие в дебютния мач на испанците в Шампионска лига през сезона. Световният шампион Люка Ернандес също е под въпрос.

Срещата между Монако и Атлетико Мадрид е на 18 септември, вторник, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате по Max Sport 1.