"Поредица от грешки" на френските власти са довели до хаотичните сцени пред "Стад дьо Франс" преди финала на Шампионската лига между Ливърпул и Реал Мадрид на 28 май в Париж, се казва в доклад, изготвен от френското правителство. В часовете и дните след инцидентите, които помрачиха най-големия мач в европейски клубен футбол, френските власи и УЕФА обвиниха феновете на Ливърпул за случилото се, като обявиха, че много от тях са се опитали да влязат в стадиона без билет или с фалшив пропуск.

Впоследствие стана ясно, че домакините са имали сериозни проблеми с организацията, като първа УЕФА поднесе своите извинения към феновете на двата тима, а след това същото стори и шефът на полицията в Париж, който изрази съжаление за употребата на сълзотворен газ срещу чакащите пред входовете на стадиона. Днес Френската футболна федерация разкри, че записите от охранителните камери на стадиона са изтрити, което доведе до още по-сериозни критики към властите. Записите са изтрити автоматично, тъй като не са били поискани от разследващите.

"Случилото се пред "Стад дьо Франс" поставя под въпрос в очите на външните наблюдатели способността на страната ни да организира и провежда големи спортни събития, каквито скоро ни предстоят", се казва в правителствения доклад, където се допълва, че хаосът преди финала е нанесъл сериозни щети по имиджа на Франция.

Хиляди фенове на Ливърпул се бяха струпали пред стадиона преди финала на двубоя и нямаха възможност да влязат на трибуните, което доведе до хаос и ексцесии, а в крайна сметка двубоят между Ливърпул и Реал Мадрид започна с 36 минути закъснение. Финалът в Шампионската лига трябваше да се проведе в Санкт Петербург, но след началото на войната в Украйна УЕФА отне домакинството на руския град и го даде на Париж.