Отборът на Манчестър Сити записа втора победа в груповата фаза на Шампионска лига. В един от най-чаканите сблъсъци в сряда вечер, „гражданите” надвиха Борусия Дортмунд с 2:1 у дома. Успехът за англичаните дойде след пълен обрат на резултата, а решителния гол за победителите реализира Ерлинг Халанд.

И трите гола в мача паднаха след почивката. Първо Джуд Белингам откри за Дортмунд в 56-ата минута, но след попадения на Джон Стоунс и Ерлинг Халанд, домакините стигнаха до трите точки.

В първата среща от борбата в групите, Сити разби Севиля като гост с 0:4.

За Борусия пък това е първо поражение, след като в първия мач нямаше проблеми срещу Копенхаген, побеждавайки с 3:0.

Gulliver/GettyImages
82 снимки

Срещата на стадион „Етихад” започна в спокойно темпо, като очакваният домакински натиск определено не се състоя. Двата тима предпочетоха да действат предпазливо в първия четвърт час от срещата, а опасностите пред двамата вратари липсваха.  

Едва в 15-ата минута „гражданите” стигнаха до първата си любопитна ситуация пред вратата на гостите. След пробив отдясно на Рияд Марез, топката бе центрирана към Халанд, но непосредствено преди нападателят да стреля с глава, Зюле се намеси много акуратно и изби коженото кълбо пред погледа на норвежеца.

Гостите отговориха почти незабавно с удар на Салих Озкан, който обаче бе спасен от Едерсон.

До почивката двата тима така и не успяха да намерят верния път към гола. Редките атаки на домакините трудно завършваха с опасен удар към стража на гостите, докато играчите на Борусия Дортмунд предпочитаха да не предприемат излишни рискове и също не застрашиха особено Едерсон.

Първата атака през втората част дойде на сметката на домакините. Кевин де Бройне получи по десния фланг, напредна няколко метра и центрира към Ерлинг Халанд, но стражът на гостите внимаваше и успя да пресече подаването и да улови топката.

В 52-ата минута гостите от Дортмунд създадоха най-чистото положение от началото на срещата. Марко Ройс бе изведен зад отбраната на домакините, догони топката до аутлинията, където финтира защитник на „гражданите” и с техничен удар потърси далечния ъгъл на вратата. Топката обаче премина покрай левия страничен стълб и излезе в аут.

Отборът на Манчестър Сити бе наказан в 56-ата минута след нова колеблива игра в отбрана. След центриране от ъглов удар, защитата на „гражданите” не се подреди правилно и не успя да изчисти топката. Коженото кълбо попадна в непокрития Марко Ройс на левия фланг, който веднага центрира пред Едерсон. Джуд Белингам се бе позиционирал отлично и леко успя да отклони топката, за да остави безпомощен вратаря на домакините.

В 66-ата минута Ерлинг Халанд стигна до една от редките си възможности в мача. Норвежецът бе изведен отдясно и стреля от малък ъгъл, но не намери рамката на вратата.

След откриването на резултата играчите на Борусия Дортмунд определено се върнаха в отбрана, а наставникът на тима Един Терзич вкара още един бранител с ясната идея да пази резултата. Това обаче му изигра много лоша шега.

Джон Стоунс реализира страхотно попадение с мощен шут от близо 22 метра, като това бе първият точен удар за „гражданите” в мача, който дойде едва в 80-ата минута.

Четири по-късно домакините нанесоха своя решителен удар чрез новата си звезда. Кансело центрира изключително прецизно с външен фалц, а Халанд с акробатичен удар от въздуха от много трудна позиция заби топката в мрежата, за да даде преднина на своя тим. Това бе 13-ти гол за норвежеца с фланелката на Манчестър Сити.

В продължението на срещата Мален имаше прекрасна възможност да изравни резултата. Той проби между двама бранители на Сити отляво, нагласи топката на десния си крак и стреля силно, но покрай вратата.

FT МАН СИТИ – ДОРТМУНД 2:1

0:1 Белингам 56', 1:1 Стоунс 80', 2:1 Халанд 84

Шампионска лига, 2-ри кръг

Стадион: „Етихад”, Манчестър

Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс, Аканджи, Аке, Кансело, Де Бройне, Родри, Гюндоган, Марез, Хааланд, Грийлиш

Старши треньор: Пеп Гуардиола

Борусия Дортмунд: Мейер, Мюние, Зюле, Хюмелс, Гереро, Озкан, Джан, Белингам, Ройс, Модесте, Рейна

Старши треньор: Един Терзич