Ливърпул си заслужи победата срещу Виляреал на базата на показаното през второто полувреме, заяви един от лидерите на отбора Върджил ван Дайк. Испанците надиграха "червените" през първото полувреме и заличиха изоставането си от първия мач, но вторите 45 минути се развиха изцяло по вкуса на Юрген Клоп и неговите футболисти, които отбелязаха три гола и се класираха на финал в Шампионската лига.

Gulliver/GettyImages
24 снимки

"Беше доста тежък мач, а първото полувреме трябва да го забравим възможно най-скоро. Липсваше ни агресия и с топка, и без топка. Ранният гол също не ни помогна и направо ги окрили. Трябваше да реагираме, трябваше да играем като по-зрял отбор и смятам, че направихме именно това през второто полувреме", каза той.

"Когато започнахме да печелим топката на преса, на тях им стана далеч по-трудно да играят. Смятам, че победата е напълно заслужена на базата на стореното през второто полувреме. Мачът обаче можеше да завърши по тотално различен начин".

През второто полувреме в игра се появи Луис Диас и колумбиецът не само промени коренно играта на Ливърпул, а и вкара втория гол. 

"Той е страхотен. Хвърли се с всички сили, а играта му един на един е просто уникална. Ако загуби топката, той си я печели обратно възможно най-бързо и атакува пак. Много е трудно да се защитаваш срещу подобен футболист и се радвам, че той влезе в игра през втората част. Следва да го направи и в Париж", продължи Ван Дайк.

Финалът всъщност ще бъде последен мач за "червените", които правят сезон за рекорди и ще изиграят максималния брой срещи. Те спечелиха Купата на Лигата, ще играят за трофеите на ФА Къп и Шампионската лига, както и за титлата в първенството. Според Ван Дайк, този цикъл се харесва на футболистите на Ливърпул.

"Забавляваме се. В Нюкасъл бе трудно, тъй като те се радваха на много сериозна подкрепа от трибуните. Най-вече в началото, защото после смълчахме феновете им. Разбира се, този мач не си прилича с онзи в Нюкасъл, тъй като тук Виляреал се хвърли с всичко напред и нямаше какво да губи. За тях това бе мачът на живота им и най-важният може би в цялата клубна история. Разбира се, че ще се хвърлят, ала ние трябва да сме доволни. Радваме се на победата и вече гледаме към Тотнъм през уикенда", каза още нидерландецът.

"Ние по принцип не мислим за самите трофеи и това е видно при разговорите със съотборниците ми или с мениджъра. Наистина е така. Може и да мечтаем (за четири трофея), но трябва да бъдем реалисти. Както се видя и в мача с Виляреал, някои дребни детайли могат направо да те изритат от даден турнир. За щастие, тази вечер (в сряда) това не се случи. На финал сме и се надявам да го спечелим.

"Сигурен съм, че привържениците ни ще ни накарат да се чувстваме като домакини в Париж. Убеден съм, че ни чака нова много специална вечер. Преди това обаче имаме и финал за ФА Къп срещу Челси, така че е рано да мислим за Шампионската лига. Важно е да се наслаждаваме на всеки мач и тук говоря най-вече за себе си. По това време миналата година даже не бях близо до завръщане на терена, а сега сме носители на Карабао Къп и имаме още два финала за изиграване".