Актуалният носител на трофея в Шампионска лига – Манчестър Сити, приключи по отличен начин участието си в групите на тазгодишната надпревара. „Гражданите“ станаха вторият отбор от Англия, след Ливърпул, който завършва груповата фаза с 6 победи, след като поразиха в шеметен мач Цървена звезда като гост в Белград с 3:2.

Мика Хамилтън откри резултата за гостите в 19-ата минута, а след малко повече от час игра Оскар Боб удвои преднината на „гражданите“. В 76-ата Иб-нум Хванг намали пасива на белградчани, но Калвин Филип се разписа от дузпа пет преди края на редовното време. В началните секунди от добавените минути Александър Катай вкара втори гол за „звездашите“, за да оформи крайното 3:2 за Ман Сити на „Райко Митич“.

Така Сити финишира първи в групата си с 18 точки, докато Цървена звезда остана последен с едва една. Втори е РБ Лайпциг, докато в Лига Европа отива тимът на Йънг Бойс.

Цървена звезда vs Манчестър Сити

източник: sofascore.com

Срещата в Белград стартира в спокойно темпо, като логично Ман Сити беше тимът, който владееше по-трайно топката, макар многото ротации, които Хосеп Гуардиола да бе направил за този мач. След четвърт час игра Букари опита изстрел към вратата, пазена от Ортега, ала бранител на "гражданите" блокира удара му.

Gulliver/GettyImages
54 снимки

След 19 минути игра гостите от Англия откриха резултата в Сърбия. Рико Люис раздаде вдясно за дебютанта в Ман Сити - Мика Хамилтън. Със завидна лекота младокът финтира опитния Александър Драгович, след което нанесе много тежък изстрел към вратата на Глатцер, който нямаше шанс да реагира - 1:0 за Ман Сити.

"Звездашите" организираха солидно нападение в 26-ата минута, а Канга пусна вдясно за Неделкович. Той финтира Грийлиш и шутира с левия крак технично, ала топката не намери очертанията на английската врата. Малко след това Букари опита да намери Ндиайе в наказателното на Сити, ала Ортега излезе и спаси.

След 33 минути игра "гражданите" имаха шанс да удвоят резултата, след като Матео Ковачич получи пас вляво от Джак Грийлиш и центрира към Матеуш Нунеш, който от няколко метра пропусна да реализира гол. След подновяването на второто полувреме Мика Хамилтън отправи техничен изстрел по диагонала, но топката профуча край левия страничен стълб на Глатцер.

В 51-ата минута домакините можеха да изравнят, но Ортега направи две поредни великолепни спасявания. Първо той инстинктивно успя да отрази удар от воле на Ндиайе, а след това се справи и с изстрел от дистанция на Канга. Десетина след това Ман Сити удвои своята преднина, като този път точен бе Оскар Боб, който успокои развоя около срещата за "гражданите". В 70-ата минута Звезда нацели страничната греда на Сити, след като Миятович получи в наказателното поле на Сити и Йован Миятович стреля, но топката се отби в десния страничен стълб на Ортега.

Корейската звезда на домакините - Хванг, намали пасива на "звездашите" четвърт час преди края. Тогава Букари с гръб към вратата на Сити и изведе вляво Хванг, който нанесе силен удар с левия крак и матира Ортега - 1:2.

Импулсът в играта на домакините веднага се усетих, но в 84-ата минута бранителят Насер Джига направи нарушение в наказателното си поле и реферът от Азербайджан посочи бялата точка за Ман Сити. Зад топката застана Калвин Филипс, който с перефктен изстрел направи резултата 3:1.

Три преди края сърбите за втори път нацелиха гредата на съперника, след като този път Миятович отблизо удари страничния стълб на Ортега. В началните секунди от добавеното време Александър Катай, който влезе като резерва за домакините направи резултата 2:3. Халфът се извиси след центрирана от корнер топка и с глава намали пак пасива на Цървена звезда - 2:3.

FT / ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА - МАНЧЕСТЪР СИТИ 2:3

0:1 Хамилтън 19', 0:2 Боб 61', 1:2 Хванг 76', 1:3 Филипс 85'-дузпа, 2:3 Катай 90'

Рефер: Алиар Агаев (Азербайджан)

Стадион: "Райко Митич" (Белград, Сърбия)

Цървена звезда: Глатцер – Неделкович, Джига, Спаич, Драгович – Канга, Михайлович, Хванг – Букари, Ндиайе, Олаинка

Треньор: Барак Бахар

Манчестър Сити: Ортега – Серхио Гомес, Аканджи, Стоунс, Люис – Ковачич, Филипс – Грийлиш, Матеуш Нунеш, Хамилтън - Боб

Треньор: Хосеп Гуардиола