Полякът Шимон Марчиняк остава главен съдия на финала на Шампионската лига, след като се извини за участие в събитие, свързано с крайнодясната политическа партия "Конфедерация" в родината му, съобщиха от УЕФА.
 
Нарядът му бе поставен под въпрос, след като стана ясно, че Марчиняк е присъствал на среща в Катовице в понеделник, организирана от полския крайнодесен лидер Славомир Ментцен. Това наложи бързо разследване на случая, след като още преди 10 дни реферът получи назначение за съдия на финала на Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер Милано в Истанбул на 10 юни.
 
"УЕФА проучи обстойно обвиненията, свързани с участието на Шимон Марчиняк в събитие, организирано в Катовице на 29 май. Вчера се ангажирахме да съберем цялата необходима информация и поискахме спешни разяснения по този въпрос. След щателна проверка получихме изявление от г-н Марчиняк, в което той изразява най-дълбоките си извинения и пояснява всичко относно участието му в това събитие", се казва в изявление на централата.

Ментцен, съпредседател на партията Конфедерация, лансира политическия лозунг "Ние сме срещу евреите, гейовете, абортите, данъчното облагане и Европейския съюз". Антирасистката група "Never Again" призова УЕФА да отстрани Марчиняк, след като медиите съобщиха, че той бил един от основните лектори на събитие, организирано от Ментцен в Международния конгресен център в Катовице.

42-годишният Марчиняк стана първият полски рефер, ръководил финал на Световното първенство в Катар миналия декември, когато Аржентина победи Франция след изпълнение на дузпи.