Европейската футболна централа (УЕФА) обмисля как да прекрати договора за спонсорство с „Газпром“ заради тежкия конфликт между Русия в Украйна. От УЕФА проучват с адвокати какви стъпки да се предприемат, за да се случи това по най-изгодния начин за тях начин, пише „Daily Mail“.

Енергетичната компания е сред водещите спонсори на УЕФА и Шампионската лига в частност от 2012 година насам. През миналия май базираното в Москва дружество подписа нов 3-годишен договор с УЕФА на стойност 40 милиона евро годишно.

След като в ранните часове на 24 февруари руските войски започнаха настъпателна акция на украинска територия, започна и ответна реакция. Един от най-популярните германски клубове - Шалке 04, за часове прекрати своя договор с „Газпром“, чиито име и лого стояха на фланелките на футболистите.

Междувременно УЕФА отне от Русия финала в Шампионската лига, който трябваше да се състои в Санкт Петербург и го премести на „Стад дьо Франс“ в Париж. Президент на местния Зенит, където трябваше да се играе финалният мач, е Александър Дюков, който е и изпълнителен директор на „Газпром“.