Европейската футболна централа - УЕФА, се извини на Ливърпул и феновете на тима за безпочвените обвинения срещу „червените” привърженици за безредиците преди финала в Шампионска лига срещу Реал Мадрид на 28 май в Париж.

Gulliver/gettyImages
21 снимки

Началото на двубоя се забави повече от половин час, след като сериозен брой фенове на Ливърпул не успяха да влязат на „Парк де Пренс” на време, а това доведе до ескалация на напрежението пред входовете на стадиона. Полицията използва сълзотворен газ дори срещу жени и деца, а това доведе до сериозни критики към местните власти и организацията на финала.

УЕФА и френските власти обвиниха за проблемите много отпечатани фалшиви билети, довело до хаос пред вратите, въпреки че комисията заяви, че не намира подобни доказателства.

"От името на УЕФА още веднъж бих искал най-искрено да се извиня на всички, които пострадаха при разигралите се събития без да имат най-малка вина. Мачът трябваше да бъде празник на върха на клубния сезон в Европа.

"По-специално искам да се извиня на феновете на Ливърпул за преживяванията, които имаха по време на срещата, както и за съобщенията, разпространени преди и по време на срещата, вменяващи вина. Те бяха обвинени несправедливо за забавянето на началния съдийски сигнал", заяви генералният секретар на организацията Теодор Теодоридис.

Докладът на независимата комисия по случая съставлява обобщения, доказателства и показания в рамките на 220 страници. Самата комисия се председателства от Тиаго Брандао Родригеш – член на португалския парламент. В нея влизаха също така юридически, полицейски консултанти и специалисти по организиране на събития, както и представители на фен групи.